Εισαγγελική εγκύκλιος για την προστασία των θυμάτων Trafficking

Οδηγίες για τα θύματα του Trafficking (εμπορία ανθρώπων) απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σκιαδαρέσης προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Το έναυσμα για την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου αποτέλεσε η επιστολή του εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Ηρακλή Μοσκώφ προς την Ανωτάτη Εισαγγελία της χώρας.

Με την επιστολή του αυτή ο κ. Μοσκώφ, υπογράμμιζε ότι οι περισσότερες εισαγγελικές διατάξεις χαρακτηρισμού προσώπων ως θυμάτων εμπορίας ανθρώπου είναι απορριπτικές, παρά τις θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, ο κ. Μοσκώφ, αναφέρει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA) επισημάνθηκε ως προβληματική η εφαρμογή στην χώρας μας του κανόνα της χορήγησης της προβλεπόμενης από Ευρωπαϊκές συμβάσεις, εύλογης περιόδου αποκατάστασης και περίσκεψης στα θύματα εμπορίας.

«Η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη σε μέγεθος παράνομη δραστηριότητα αποκόμισης χρημάτων στο κόσμo»

Τώρα, όπως αναφέρει ο κ. Σκιαδαρέσης στην εγκύκλιο που εξέδωσε, σύμφωνα με σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στην Βαρσοβία το 2005 «η εμπορία ανθρώπων με την παγίδευση των θυμάτων της, είναι η σύγχρονη μορφή του παλαιού παγκόσμιου δουλεμπορίου και τα ανθρώπινα όντα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα προς αγορά και πώληση και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, συνήθως στη βιομηχανία του σεξ, αλλά και στη γεωργία, κ.λπ., έναντι ελάχιστης ή καθόλου αμοιβής». Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει πως σύμφωνα με εκτιμήσεις «η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη σε μέγεθος παράνομη δραστηριότητα αποκόμισης χρημάτων στο κόσμο μετά την διακίνηση όπλων και ναρκωτικών».

Σύμφωνα ακόμη με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι εισαγγελικές αρχές (και ειδικά οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών) αντιμετωπίζουν με μια δυστοκία το θέμα για τη διαδικασία αναγνώρισης ενός ατόμου ως «θύμα εμπορίας ανθρώπων», εφόσον φυσικά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ή ακόμα και πιθανολόγηση ότι είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων. Τέλος, στην εγκύκλιο του ο κ. Σκιαδαρέσης, αναφέρει ότι «δεν αρκεί η γνωστή εισαγγελική εστιασμένη στον κατηγορούμενο ενασχόληση, αλλά χρειάζεται ειδική ενασχόληση και με το θύμα, ώστε εφόσον συντρέχει ενοχή να εξασφαλισθεί η δίκαιη καταδίκη του δράστη της σύγχρονης μορφής δουλεμπορίου»

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες