36 C
Athens
36.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
More

  Εκλογές 2023 – Ηλεία: Σκέφτονται… αποχή στο Λευκοχώρι γιατί τους έχουν ρημάξει στις κλοπές – «Αστυνόμευση δεν υπάρχει» λέει πρώην αστυνομικός


  Αποφασισμένοι ακόμα και να απέχουν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Λευκοχωρίου του δήμου Πηνειού του νομού Ηλείας, που τα τελευταία χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με φαινόμενα παραβατικότητας, τα οποία χρόνο με το χρόνο γιγαντώνονται.

  Ειδικά τις τελευταίες ημέρες μετά την 1η Μαΐου, φέτος, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο καθώς μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών σημειώθηκαν για ακόμα μια φορά με αποτέλεσμα την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων. Όπως αποκάλυψαν στην εφημερίδα Πατρίς θύματα των κλοπών, διαρκώς γίνονται δέκτες έντονων παραβατικών συμπεριφορών από ομάδες ατόμων που κλέβουν χωρίς ενδοιασμούς οτιδήποτε τους φανεί χρήσιμο.

  Ένα χρόνο πριν, οι κάτοικοι και οι ετεροδημότες του Λευκοχωρίου είχαν προχωρήσει σε έγγραφη καταγγελία – διαμαρτυρία την οποία είχαν κοινοποιήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας, τους βουλευτές του Νομού αλλά και τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων ώστε τα φαινόμενα παραβατικότητας να σταματήσουν στην περιοχή τους.


  «Νιώθουμε φυλακισμένοι στα ίδια μας τα σπίτια», αναφέρουν με αγανάκτηση κάτοικοι του Λευκοχωρίου, που πλέον δηλώνουν έτοιμοι να μην προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή στις 21 Μαΐου με την θετική γνώμη του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας.

  Οι κλοπές είναι συνεχείς

  Όπως τόνισαν μέλη του τοπικού συμβουλίου, «τα τελευταία χρόνια το Λευκοχώρι βάλλεται από μια σειρά ενεργειών ανομίας και παραβατικότητας με θύματα τους κατοίκους. Προς τούτο έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί πολλά περιστατικά βίας και συγκεκριμένα: κλοπές, διαρρήξεις, βανδαλισμοί, εκτεταμένες καταστροφές περιουσιών έως και άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ηλικιωμένων.


  «Τα σπίτια των ετεροδημοτών», συνεχίζουν «είναι στο έλεος των εγκληματιών και εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι του Λευκοχωρίου εκτός από το φόβο για την παραβίαση της ιδιωτικής μας περιουσίας, αντιμετωπίζουμε και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται η σωματική μας ακεραιότητα, αλλά και η ίδια μας η ζωή».

  Τα τελευταία περιστατικά στο Λευκοχώρι, σημειώθηκαν σε οικίες το βράδυ της Πρωτομαγιάς, όταν οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονταν στο πανηγύρι του χωριού και μόλις επέστρεψαν βρήκαν τα σπίτια τους λεηλατημένα, μεταξύ των οποίων και αυτό του προέδρου της κοινότητας Θανάση Δρούλια, που διαμένει στην περιοχή των Καβασίλων. Εξάλλου πολλές είναι οι περιπτώσεις κατοίκων, που έχουν πέσει θύματα κλοπών περισσότερες από είκοσι φορές, κάτι που σημαίνει τεράστιες οικονομικές δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών.

  «Είμαστε μόνοι!»

  «Η αστυνομία λόγω έλλειψης αφενός ανθρωπίνου δυναμικού και εξοπλισμού και αφετέρου εξαιτίας της συγχώνευσης τμημάτων αδυνατεί να καλύψει τον μεγάλο όγκο των περιστατικών εγκληματικών ενεργειών στην περιοχή με αποτέλεσμα την επικράτηση της ατιμωρησίας έναντι της προσωπικής μας ασφάλειας και εν γένει προστασίας», δηλώνουν οι κάτοικοι του Λευκοχωρίου, που για ύστατη φορά ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα.

  «Ο προβληματισμός μας για την έκνομη αυτή και πρωτοφανή κατάσταση έχει καταλήξει σε δικαιολογημένη αγανάκτηση και θυμό και για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την επιτακτική λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προσωπική μας ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής μας περιουσίας, δικαιώματα συνταγματικώς κατοχυρωμένα, τα οποία αποτελούν δημόσια αγαθά σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες», τονίζουν στο πρόσφατο υπόμνημά τους και σημειώνουν ότι «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά Έλληνες πολίτες οι οποίοι συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη και έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την απόφαση συμμετοχής ή αποχής στην εκλογική διαδικασία, καθώς αναμένονται συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ του τοπικού συμβουλίου και των κατοίκων ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

  «Οι κλοπές στην περιοχή μας συνεχίζονται και την Πρωτομαγιά που είχαμε το πανηγύρι σημειώθηκαν κι άλλες το βράδυ και στο σπίτι μου που είναι στα Καβάσιλα. Πέρυσι είχαμε τριάντα πέντε κλοπές και με υπόμνημά μας είχαμε απευθυνθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην Εισαγγελία Αμαλιάδας και στους βουλευτές αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα απολύτως. Μετά από συζήτηση που είχαμε τα μέλη του τοπικού συμβουλίου εκφράσαμε την θετική γνώμη ακόμα και να κάνουμε αποχή από την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου με την συμμετοχή όλων των κατοίκων», λέει ο Θανάσης Δρούλιας, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Λευκοχωρίου.

  Η Μαρία Νικολοπούλου, μέλος τοπικού συμβουλίου Λευκοχωρίου, τονίζει: «Έχουμε αγανακτήσει με αυτές τις καταστάσεις που βιώνουμε. Στην κυριολεξία μας έχουν ρημάξει. Το δικό μας σπίτι το έχουν αδειάσει, τις αποθήκες μας, ακόμα και τα ζώα που έχουμε. Κλέβουν σε καθημερινή βάση. Σπάνε την περίφραξη και αρπάζουν τις κότες, τα αυγά, τους κόπους μας. Κάναμε κινήσεις πέρυσι και δεν έγινε τίποτα απολύτως. Έχουμε κουραστεί με αυτή την κατάσταση. Το Λευκοχώρι ήταν ένα χωριό πανέμορφο και πρέπει να παραμείνει. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Ζούμε σαν να είμαστε φυλακισμένοι».

  «Δυστυχώς η αστυνόμευση στην περιοχή μας δεν υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τα σπίτια των κατοίκων σαράντα φορές και να μην γίνεται τίποτα. Οι κλοπές είναι καθημερινές. Πέρυσι μετά τα υπομνήματα που στείλαμε η μόνη απόκριση ήταν για τρεις ημέρες να έρθει η ΟΠΚΕ και μετά τέλος. Η κατάσταση είναι απελπιστική και εμείς αποφασίσαμε σαν τοπικό συμβούλιο να προτείνουμε να μην πάει κανείς να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε πάλι συζητήσεις και συγκεντρώσεις για να λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις», καταλήγει ο Σάκης Αναστασίνης, πρώην αστυνομικός και μέλος τοπικού συμβουλίου.



  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ