Έκρηξη της προέδρου στη δίκη Σώρρα

«Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται «funny money», δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας. Δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση…».
Τα παραπάνω κατέθεσε σήμερα στη δίκη του Αρτ. Σώρρα και των 22 συγκατηγορουμένων του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δ. Τσάκωνας, εξηγώντας στο δικαστήριο γιατί οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν σε διάψευση των ισχυρισμών του Αρτ. Σώρρα και ενός ακόμη συγκατηγορουμένου του σύμφωνα με τους οποίους ο κατηγορούμενος πρόεδρος της «Ελλήνων Συνέλευσις» «κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 600 δισ. δολαρίων» και ήταν διατεθειμένος να δανείσει στο δημόσιο με επιτόκιο 0,5%.».
Σύμφωνα με το μάρτυρα, η παραπάνω πρόταση του Αρτ. Σώρρα και του συγκατηγορουμένου του είχε ως αποδέκτες του υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, του οποίου ο ίδιος προΐσταται. Στο πλαίσιο αυτό ο Αρ. Σώρρας «ήθελε να συναντηθεί με έναν από τους τρεις παραλήπτες για περαιτέρω συζητήσεις».
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Τσάκωνας, που ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2012 με τις αιτιάσεις του κατηγορούμενου, αναφέρθηκε όμως και στη ζημία που ενδεχομένως να είχε προκληθεί για το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ζημία αυτή συνίστατο στο ενδεχόμενο να «τρωθεί η αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πράγμα που εν μέσω κρίσης θα σήμαινε απόλυτη κατάρρευση».
Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας ανέφερε: «Ελέγξαμε το ύψος των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου, που ήταν 1,3 δισ. δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates με 80 εκατ. δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των 13ων πλουσιότερων… Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται «funny money», δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση».
Ακόμη, ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του μίλησε για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος και την επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο και διαβεβαίωσε οι τίτλοι που επικαλέστηκε ο Αρτ. Σώρρας, δεν υπήρχαν. Μάλιστα, όπως είπε υπήρξε σύσταση στις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν ποτέ, πράγμα που έπραξαν «για να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας».
Αντιδράσεις
Οι αναφορές αυτές του μάρτυρα προκάλεσαν αντιδράσεις από μερίδα των κατηγορουμένων και πρόσωπα που βρίσκονταν στο ακροατήριο. Όταν δε ο κ. Τσάκωνας ρωτήθηκε γιατί δεν εκδόθηκε ανακοίνωση για αυτό προς ενημέρωση του κόσμου, απάντησε: «Η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνομωσίας και για αυτό τα λέω αυτά».
Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι πρόκειται γα το νερό του Καματερού;
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…..
Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;
Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενία σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα…
Στο σημείο αυτό υπήρξε εκ νέου αντίδραση από το ακροατήριο με κατηγορούμενη μάλιστα στην υπόθεση να λέει στον μάρτυρα «να προστατεύσετε, ναι….».
Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη στην κατηγορουμένη της είπε: «Εσείς που το λέτε αυτό, δηλαδή του λέτε να προστατεύσει τον κόσμο από εσάς προσωπικά; Μην απαντήσετε τώρα, θα τα πείτε στην απολογία σας».
Μάλιστα, η πρόεδρος συνεχίζοντας είπε: «Και επειδή βλέπω τον κόσμο που αντιδρά, δηλαδή τώρα χρήζει προστασίας; Τότε δεν ήξερε να πάει σε ένα δικηγόρο; Όταν εμένα θα μου πουν τέτοια πράγματα, θα πάω σε δικηγόρο και όχι σε ένα οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό είπε επί της ουσίας ο μάρτυρας. Και το λέω αυτό όχι για την κατηγορούμενη, αλλά για το ακροατήριο που δυσανασχετεί ότι θέλει προστασία….».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες