Ελεγκτικό Συνέδριο: Νέα σύγχρονα εργαλεία δημοσιονομικού ελέγχου στα χέρια των δικαστών

Εξοπλισμένοι με νέα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου είναι πλέον οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Πρόκειται για νέο σύγχρονο είδους ελέγχου στα διαχειριστικά συστήματα των ελεγχόμενων φορέων, ο οποίος καθιερώνεται με κανονιστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ειδικότερα, με την ΦΓ8/55081 απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (B’ 4938 / 9-11-2020),εξειδικεύονται οι διαδικασίες σύμφωνα τις οποίες θα ελέγχεται η ύπαρξη, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς που υπάγονται στην ελεγκτική δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Πρόκειται για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου που διατίθεται πλέον στους δικαστικούς λειτουργούς και στους ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλη την Επικράτεια, με το οποίο επιτυγχάνεται η καθημερινή παρακολούθηση της διαχείρισης του ελεγχόμενου φορέα, η δυνατότητα άσκησης προληπτικού ελέγχου, η καταλογιστική αρμοδιότητα. Βασίζεται στην πλέον προχωρημένη διεθνώς αντίληψη περί του δημοσιονομικού ελέγχου μέσω της στόχευσης των ελεγκτικών δραστηριοτήτων σε προηγούμενη ανάλυση κινδύνων, της θέσπισης δικλίδων αποτροπής των κινδύνων, της διάκρισης ενδογενούς ελέγχου από δραστηριότητες εσωτερικού ελεγκτή, του ολοκληρωμένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου.
Δείτε την απόφαση εδώ

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες