11.2 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ελληνοτουρκικό: Η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και οι προκλήσεις από τον Τούρκο αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.

    «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.

    Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό, ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο».


    Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού
    Από την άλλη, μερικές μέρες πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, με την ομιλία που απηύθυνε στην Ακαδημία του Ναυτικού στη Γιάλοβα, διαταράσσει το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά και προβληματίζει σχετικά με το αν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις είναι πρωτοβουλία του ίδιου ή αν η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει κάποιο μήνυμα προς την Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, ο Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στην ομιλία του για την «133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας την ρητορική που έφερε στα άκρα τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο ίδιος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.


    Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α, είπε πως ανάμεσα στον Ερντογάν και στον ναύαρχο η Ελλάδα θα πρέπει να πιστέψει τα όσα λέει Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

    «Θα πιστέψουμε τον Τούρκο ναύαρχο γιατί δεν του ήρθε ξαφνικά να κάνει διάλεξη στη σχολή δοκίμων αλλά του το είπαν. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι, όπως μας είπε και ο Ερντογάν, πως δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουν και άλλους. Θα ξαναβγεί ο Αλτούν μετά να μας πει πως εσείς φταίτε πως δεν τα βρήκαμε».

    Ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει πως κατά τη άποψή του η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Ερντογάν είναι λάθος.

    «Σε μία συγκυρία όπου ο Ερντογάν έχει δείξει πως είναι υπόδειγμα συμμάχου στο ΝΑΤΟ, αντισημίτης, υποστηρικτής της τρομοκρατίας, νομίζω πως δεν θα έπρεπε να συνεχίσουμε με τη συνάντηση. Είναι λάθος, είναι σαν να δίνουμε συγχωροχάρτι. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, Ως μέλος του ΝΑΤΟ έχουμε φερθεί υποδειγματικά, εκείνος όχι. Τι έπρεπε να κάνουμε να τον ξεπλύνουμε; Ο κ. Σολτς τον μεταχειρίστηκε με μία συμπεριφορά άκρως περιφρονητική. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να του θέσει όλα τα προβλήματα να του θυμίσει στην Κύπρο πως έχει υπάρξει εισβολή και κατοχή και άλλα εγκλήματα πολέμου και να του θυμίσει πως δεν είναι επιτρεπτό να μιλάμε για γαλάζιες πατρίδες, και αφού τα θυμίσει όλα να του [πει πάμε να πιούμε και ένα τσάι και όταν αποφασίσει πως ‘όλα αυτά θα τα ανατρέξει, ξαναέλα να μιλήσουμε».

    Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος είπε πως θεωρεί πως όσα είπε ο κ. Μάζης είναι σωστά και εξήγησε:

    «Είναι σωστά αυτά που λέει ο κ. Μάζης, αλλά ο κ. Ερντογάν δεν έχει δείξει τη διάθεση να κάτσει να τα ακούσει αυτό είναι το επικίνδυνο. Όπως μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει δημόσια για όλα τα θέματα, έχει πει πως δεν μπορεί να υποστηρίζει την Χαμάς και μετά να γίνεσαι γεφυροποιός».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ