Επιβεβαίωση L&Ο για επερχόμενο «κύμα» δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων – Τι ζητεί ο Δ. Βερβεσός

Επιστολή για το ζήτημα της διαχείρισης του όγκου των δικαστικών αποφάσεων που αναμένεται να δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα, απέστειλε προς τις διοικήσεις των δικαστηρίων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός. Τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ που είχε αναρτήσει για το θέμα αυτό το lawandorder.gr το περασμένο Σάββατο 11 Απριλίου, υπό τον τίτλο «Η Δικαιοσύνη κλείνει εκκρεμότητες: Έρχεται «μπαράζ» δημοσίευσης αποφάσεων από το Πρωτοδικείο».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ΔΣΑ απευθύνεται με την επιστολή του στους προϊσταμένους των πολιτικών δικαστηρίων Αθήνας και σε αυτή σημειώνει καταρχάς πως «σύμφωνα με την μέχρι σήμερα διαθέσιμη πληροφόρηση, κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων έχει σταλεί προς δημοσίευση πολύ μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων όλων των πολιτικών δικαστηρίων της Αθήνας».
Για το λόγο αυτό ο κ. Βερβεσός, ζητεί από τους προϊσταμένους των δικαστηρίων να υπάρξει άμεση ενημέρωση του συστήματος «Σόλων» με τις εκδοθείσες αποφάσεις κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, και να σταλούν οι αποφάσεις σκαναρισμένες στους πληρεξούσιους δικηγόρους ώστε να λάβουν γνώση. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΔΣΑ δηλώνει ότι ο Σύλλογος είναι διαθέσιμος «να προβεί με δικές του δυνάμεις στην σάρωση των αποφάσεων και στην εν συνεχεία αποστολή τους στους πληρεξούσιους δικηγόρους εφόσον τα δικαστήρια δεν διαθέτουν την αναγκαία προς τούτο υποδομή».
Συγκεκριμένα, η επιστολή του κ. Βερβεσού έχει αποσταλεί στον προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, τον προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Γεώργιο Γρίβα και την προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου Αθηνών κ. Ελένη Ζαχαριάδου. Επιπλέον, η επιστολή κοινοποιείται στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του προέδρου του ΔΣΑ προς τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Κυρία και Κύριοι Πρόεδροι,
Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα διαθέσιμη πληροφόρηση, κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων έχει σταλεί προς δημοσίευση πολύ μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων όλων των πολιτικών δικαστηρίων της Αθήνας (Εφετείου, Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Αθηνών).
Πλην όμως, για διάφορους λόγους δεν κατέστη ακόμη εφικτή η ενημέρωση του συστήματος «Σόλων» (solon.gov.gr) ούτε η διαδικτυακή ανάρτηση των αποφάσεων, με αποτέλεσμα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι και οι διάδικοι να αδυνατούν να λάβουν γνώση αυτών.
Με δεδομένο ότι η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί κοινό στόχο όλων των συλλειτουργών της, παρακαλούμε όπως ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση του συστήματος «Σόλων» με τις εκδοθείσες αποφάσεις, και αφού αυτές σαρωθούν να σταλούν σκαναρισμένες στους πληρεξούσιους δικηγόρους.
Σε περίπτωση ελλείψεως της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής προς τούτο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει την διαθεσιμότητα του προκειμένου να προβεί στην σάρωση των δικαστικών αποφάσεων και στην εν συνεχεία αποστολή τους στους πληρεξούσιους δικηγόρους ιδίαις δυνάμεις.
Σημειωτέον, ότι η ανάλογη λύση που προκρίθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, απέδωσε άμεσα αποτελέσματα και φρονούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τα πολιτικά δικαστήρια της Αθήνας.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ
Δημήτρης Κ. Βερβεσός»

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες