23.3 C
Athens
23.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
More

  Σκρέκας: «Στα 42 ευρώ το μήνα η μέση ενίσχυση για τα νοικοκυριά και 54 στα ευάλωτα στους λογαριασμούς ρεύματος» (βίντεο)  Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λίγη ώρα μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.
  Ηλεκτρική ενέργεια
  Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτείται το 80% της αύξησης.
  Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ, επιδοτείται το 90% των αυξήσεων.
  Σε μη οικιακά τιμολόγια, επιδοτούνται οριζόντια, ανεξαρτήτως μεγέθους και τάσης στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  Από τον Φεβρουάριο και έπειτα εξετάζεται η επιδότηση να είναι ανά κλάδο.
  Φυσικό αέριο
  Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
  Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ από ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Θα ζητηθεί αντίστοιχη έκπτωση και από τους υπόλοιπους παρόχους. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα.
  Σε μη οικιακά εμπορικά τιμολόγια, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές και στη βιομηχανία. Η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
  Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  Νέα μέτρα για νοικοκυριά: Το μήνυμα του πρωθυπουργού
  Μήνυμα στους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα στηρίξει για έναν ακόμη μήνα νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας.
  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιδότηση ρεύματος αλλά και η επιδότηση στο φυσικό αέριο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν και τον Ιανουάριο. Τα νέα μέτρα είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο τέλος του χρόνου.
  Το μήνυμα του πρωθυπουργού
  «Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.
  Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.
  Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.
  Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.
  Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».
  Το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Εγκατάλειψη βρέφους στο Χαλάνδρι: Στα ίχνη της γυναίκας που το άφησε – Τι δείχνουν οι κάμερες
  Βόλος: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε 22χρονο και εξαφανίστηκε
  Σοβαρό τροχαίο στην Κοζάνη: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε δέντρο – Διασωληνωμένος ο 18χρονος οδηγός (εικόνες)
  Καμένα Βούρλα: Ασθενής με κορονοϊό απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον αδελφό και τη μητέρα του
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ