Επιστολή-«βόμβα» Αγγελή σε Τσιάρα για Τουλουπάκη, Καλογήρου, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «σχέδιο Ρασπούτιν»

Μια ημέρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, καταγγέλλει ότι ενώ ήταν εκείνος που αποκάλυψε τις παράνομες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το σκάνδαλο «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis, διώκεται πλέον και πειθαρχικά με εντολές που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Με την επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά ακρόαση πριν ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι πειθαρχικής δίωξης εναντίον του (κατ΄ άρθρο 20 παρ. 2 Συντάγματος), με βάση πόρισμα που συνέταξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Μιχ. Πικραμένος, κατόπιν πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε με εντολή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αγγελής, το πόρισμα καταλήγει στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που προσβάλλει το κύρος της δικαιοσύνης, λόγω «υπέρβασης των ορίων ελέγχου», που επέδειξα κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας μου».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αγγελής, το πόρισμα του κ. Πικραμένου προτείνει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του, «για δήθεν αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που προσβάλλει το κύρος της δικαιοσύνης, λόγω «υπέρβασης των ορίων ελέγχου», που επέδειξα κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας μου (από 5-10-2018 μέχρι και 7-1-2019), οπότε και παραιτήθηκα».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η έκθεση του ΣτΕ ζητεί άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του, «όχι γιατί έκανα κάτι λιγότερο ή παρέλειψα να κάνω κάτι κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, αλλά γιατί «άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία», που υπερβαίνει το «νομικό μέτρο», που καθορίζει η έκθεση (σε αντίθεση με την μέχρι τότε νομολογία και πρακτική), κατά το υποκειμενικό βέβαια κριτήριο του υπογράφοντος αυτήν….».
«Ανεδαφικά συμπεράσματα»
Κατά τον κ. Αγγελή, ωστόσο, «η διαφορετική αυτή «αντίληψη των «νομικών ορίων» της εποπτείας που υποστηρίζει η επίδικη «έκθεση του ΣτΕ», ότι έπρεπε να είχα ακολουθήσει, οδηγεί σε εσφαλμένα, παράδοξα και ανεδαφικά συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι «λόγω της εσφαλμένης (κατά το υποκειμενικό κριτήριο του συντάκτη της έκθεσης) αντίληψης του εποπτικού μου ρόλου», επέδειξα αναξιοπρεπή υπηρεσιακή συμπεριφορά και παρενέβην στην κρίση της κας Τουλουπάκη, με το να μην της επιτρέψω να ολοκληρώσει το «σχέδιο Ρασπούτιν», που ήταν «να ασκήσει ποινική δίωξη χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής… Οι εμπλεκόμενοι στην όλη υπόθεση (π.χ. κατηγορούμενοι, οι έχοντες πολιτικό και κομματικό συμφέρον προς διάψευση των διαπιστωθέντων από εμένα, κλπ) προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιστρέψουν την πραγματική κατάσταση σε βάρος μου, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και υποστηρίζοντας ότι δήθεν, όλα όσα κατήγγειλα στα πλαίσια της ευόρκου ενασκήσεως των καθηκόντων μου, “έγιναν στην φαντασία μου και μόνο”. Τούτο δε προσπαθούν να επιτύχουν με ψευδείς αναφορές και καταγγελίες εναντίον μου».
«Με εντολή Καλογήρου»
Στην επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει πως η πειθαρχική διαδικασία εναντίον του, που κορυφώθηκε τώρα με τον αίτημα του κ. Πικραμένου για άσκηση δίωξης, διατάχθηκε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου. Και όπως επισημαίνει ο κ. Αγγελής η εντολή αυτή ήταν πολιτική και κομματική.
Αναφέρει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης: «…Οι παραγγελίες αυτές δόθηκαν (από τον προκάτοχό Σας) ελάχιστο χρόνο πριν την διενέργεια των Εθνικών – Βουλευτικών εκλογών της 7-7-2019 για λόγους αποκλειστικώς πολιτικούς και κομματικούς και ειδικότερα για να “ελαφρύνει” τις κατηγορίες που αποδίδονταν (τότε) και εξακολουθούν να αποδίδονται (ακόμα και σήμερα) στο κόμμα του και εμμέσως στον ίδιο, σχετικά με την προσπάθεια να καταστούν ποινικώς υπεύθυνα, δέκα πολιτικά πρόσωπα (εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί), πολιτικοί αντίπαλοι του τότε κυβερνώντος πολιτικού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ)».
Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην επιστολή του, πως χαρακτηριστικό της εμφανέστατης διάστασης του κομματικού χαρακτήρα της εναντίον του παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα, αποτελεί το γεγονός ότι, και οι τρεις παραγγελίες δόθηκαν «εντός κλίματος έντονης κομματικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση Novartis» και εντός έντονης προεκλογικής περιόδου.
Ειδικότερα, δε, όπως υπογραμμίζει, η τρίτη εναντίον του παραγγελία, «δόθηκε την 4-7-2019, ήτοι δυο ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου από το υπουργείο (αριθμός πρωτ. Ε -75 -04/07/2019 προς το ΣτΕ) και μάλιστα για το «ιδιαίτερα ατιμωτικό αδίκημα μου», που συνίσταται στο ότι, διαφώνησα με τη νομική άποψη συγκεκριμένης γραμματέως της Εισαγγελίας Α.Π., ως προς το εάν δύο έγγραφα (που αφορούσαν δημόσια διαδικασία) θα έπρεπε να “περάσουν” στο κοινό ή στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο».
Βολές κατά Τουλουπάκη
Ο κ. Αγγελής υπενθυμίζει πως η δικαστική διερεύνηση για τις καταγγελίες περί σκευωρίας κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μετά τις δικές του αναφορές στην τότε ηγεσία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τώρα, όμως, όπως επισημαίνει, η ζωή του τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική «έχει μετατραπεί σε μια ανυπόφορη και διαρκή κόλαση».
Επιπρόσθετα, ο κ. Αγγελής στρέφει τα πυρά του κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία είναι κατηγορούμενη μαζί με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην έρευνα που διεξάγεται στον Άρειο Πάγο, αναφορικά με τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η εξοντωτική για τον ίδιο διαδικασία που φτάνει μέχρι και την «πειθαρχική του δίωξη», είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να αποτρέψει «στην από εμένα τότε εποπτευομένη (κα Τουλουπάκη) να ολοκληρώσει το ήδη σε εξέλιξη ευρισκόμενο (κατά τον χρόνο της εποπτείας μου) παράνομο σχέδιό της, για το οποίο και ήδη έχει ασκηθεί εναντίον της ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 Π.Κ.), πράξη που φέρεται ότι έχει τελέσει τον μήνα Φεβρουάριο του 2018, με την διαβίβαση της δικογραφίας εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων – αντιπάλων του τότε κυβερνόντος κόμματος, προς την Βουλή των Ελλήνων».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του κ. Αγγελή από την εισαγγελία Πρωτοδικών για παράβαση καθήκοντος αφορά στο περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, κατά το οποίο, σύμφωνα με μήνυση της κυρίας Τουλουπάκη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να παραλάβει από εισαγγελείς των ΗΠΑ λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που ερευνούσε η εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis. Ο κ. Αγγελής φέρεται να είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust. Το ταξίδι αυτό είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2018, διάστημα που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Απόψεις
Κατηγορίες