Επιστρέφουν κανονικά στα σχολεία οι μαθητές ευρωπαϊκών χωρών, παρά την έξαρση των κρουσμάτων

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» την Ευρώπη, οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία τους στην Γαλλία, ενώ Ολλανδία, Βρετανία και Ιταλία ετοιμάζονται να ανοίξουν τις σχολικές μονάδες την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να στείλει μονάδες εξαερισμού και αρκετά κιτ εξέτασης του κορονοϊού στα σχολεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι και αυτά θα μπορέσουν να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, παρά την εκτίναξη των ποσοστών μόλυνσης στην Βρετανία.
Με μάσκες η επιστροφή στα σχολεία στη Βρετανία
Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Βρετανία θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες προσώπου όταν επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν τάξεις, επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η οδηγία για τις μάσκες αποσκοπεί στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
«Δεν μου αρέσει η ιδέα να έχουμε μάσκες προσώπου στην τάξη, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αλλά δεν θα τις κρατήσουμε ούτε μια μέρα περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε στο Sky News: «Η προτεραιότητα είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Οι εξετάσεις, ο εξαερισμός και άλλα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα «κάνουν μεγάλη διαφορά στα σχολεία φέτος».
Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους διευθυντές στο δημόσιο τομέα να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο, αναφορικά με την απουσία ποσοστού 25% του προσωπικού τους, κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Ζαχάουι ανέφερε ότι ένα ποσοστό εκπαιδευτικής δραστηριότητας εξ αποστάσεως θα είναι αναγκαία, με δεδομένο τον αριθμό των μαθητών, αλλά και των καθηγητών που θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση.
Ωστόσο, ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η διδασκαλία με φυσική παρουσία θα συνεχιστεί, ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί αυτό τον μήνα.
Γαλλία: Κανονικά πίσω στα σχολεία οι μαθητές
Οι μαθητές στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία τους παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, μεταξύ του κινδύνου μόλυνσης από τη νόσο, της αναστολής λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων και των ενδεχόμενων πολλών απουσιών καθηγητών.
Παράλληλα οι βουλευτές αρχίζουν να εξετάζουν το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, με το σχέδιο νόμου να φαίνεται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί, παρά την αντίδραση κάποιων κομμάτων.
Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ξεπέρασε επανειλημμένα το όριο των 200.000, παρά το γεγονός ότι το 90% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα, όμως πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών: αν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται ήδη από τις 29 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο, «τουλάχιστον» ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς ενδέχεται να επηρεαστεί από τον κορονοϊό ως το τέλος Ιανουαρίου, είτε επειδή θα μολυνθεί είτε επειδή θα έρθει σε επαφή με κρούσμα και θα πρέπει να μπει σε καραντίνα. Ωστόσο η χαλάρωση των κανόνων της καραντίνας για τις επαφές με κρούσματα, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να αποτρέψουν έναν κατακλυσμό απουσιών.
Ολλανδία: Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία παρά το lockdown
Θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία στην Ολλανδία, χώρα στην οποία έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown για την αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.
Η κυβέρνηση στην Ολλανδία επισήμανε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν μειωθεί σημαντικά αφότου ξεκίνησε το lockdown, τον Δεκέμβριο.
Θυμίζουμε πως τα σχολεία στην Ολλανδία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.
«Είναι καλά τα νέα για τους μαθητές και είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους και την ψυχική του υγεία να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο», είπε ο υπουργός παιδείας Άριε Σλομπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τα επαγγελματικά σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, τουλάχιστον.
Την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξελιχθεί στο κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα.
Αποφασισμένη η ιταλική κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία
Η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία, δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μετά από τις 7 μέχρι τις 10 του μηνός. Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, όμως, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, ζήτησε «να αποφασιστεί μια αναβολή τουλάχιστον είκοσι ημερών, ώστε να μειωθούν, στο μεταξύ, τα κρούσματα και να προχωρήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών». Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από τα επιδημιολογικά στοιχεία των δυο επόμενων ημερών.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το βασικό σενάριο, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, το πρωί της Τρίτης (4/1), αναμένονται ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορονοϊός: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Όμικρον – 36.246 νέα κρούσματα, 78 νεκροί, 615 διασωληνωμένοι
Φιέστα Πακιστανών στο Σύνταγμα την Πρωτοχρονιά: Η «συγγνώμη» της κοινότητας άργησε 3 μέρες
Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 4 φορές πιο μεταδοτική σε εμβολιασμένους – Πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση
«Εκείνη την εποχή ήθελα μία σεξουαλική διέγερση» – Τι ισχυρίστηκε ο Παναγιωτόπουλος για την ανάρτηση των ροζ βίντεο
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες