22.5 C
Athens
18 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

  Εργατική Πρωτομαγιά: Κλειστοί οι δρόμοι στην Αθήνα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ


  Εργατική Πρωτομαγιά 2023 αύριο και στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις συνδικάτων, φορέων και κομμάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί σε αρκετούς δρόμους, ενώ απεργία και στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Ο καιρός αναμένεται να είναι βροχερός σε πολλές περιοχές της χώρας.

  Πιο αναλυτικά, ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00. Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα έχει προγραμματίσει τη δική του συγκέντρωση το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της χώρας.

  Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

  Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, Οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβάλλεται όλοι να δώσουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων τη Δευτέρα 1η Μάη».

  Το ΕΚΑ επισημαίνει από την πλευρά του: «Απεργούμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων, κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό.

  Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας.

  Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωσή μας. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».

  Το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου.

  Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!».

  Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

  Ακόμα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα (1/5) στο κέντρο της Αθήνας, λόγω διεξαγωγής εορταστικών εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 8.00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 6.00, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς ως εξής:

  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου έως την Λ. Βασ. Αμαλίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς
  • την Πλ. Συντάγματος καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

  Ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες τα χρονικά διαστήματα των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δύναται να παραταθούν ή μειωθούν πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοστούν.

  Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

  Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

  Επιπλέον, χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα παραμείνει η Αθήνα. Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.

  Λεωφορεία και τρόλεϊ

  Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ προκήρυξαν στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, λεωφορεία και τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

  Έτσι, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αθήνα τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 θα κυκλοφορούν από 09:00 έως 21:00. Τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ αναμένεται να κινηθούν κανονικά.

  Τρένα

  Ακόμα, ματαιώσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα υπάρξουν αύριο Δευτέρα 1η Μαΐου, λόγω της γενικής απεργίας για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Αναλυτική ενημέρωση εδώ.

  Πλοία

  Παράλληλα, 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Εργατική Πρωτομαγιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ξεκινήσει στις 00.01 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1η Μαΐου και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας.

  Κανονικά τα ΚΤΕΛ – Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

  Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούν δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ