ΕΣΠΕΑΙΤ: «H Κομισιόν συνεχίζει να δηλώνει άγνοια ενώ οι κίνδυνοι στην Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας παραμένουν»

Την έντονη ανησυχία της για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της αεροναυτιλίας και τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου Ακτίου εκφράζει η ΕΣΠΕΑΙΤ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας), με αφορμή την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτημα που κατατέθηκε από την ευρωβουλευτή Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Η Ένωση κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και καθυστερήσεις στις απαιτούμενες διαδικασίες πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι, παρά τις παρεμβάσεις και τις αναφορές των τελευταίων μηνών, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΑΙΤ

«Αγαπητές/οί συναδέλφισσες/οί,

σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν ενεργειών του ΔΣ κατατέθηκε, από την Ευρωβουλευτή κ. Αφροδίτη Λατινοπούλου, σχετικό ερώτημα στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με όσα έχουμε επανελλημένα αναδείξει και αφορούν τα προβλήματα στελέχωσης, τα ερωτηματικά και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από την εξυπηρέτηση πολιτικών πτήσεων στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ακτίου.

Πρόσφατα δόθηκε επίσημη απάντηση από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Τζιτζικώστα, χωρίς ωστόσο να διαφένεται κάποια εξέλιξη. Δυστυχώς από την απάντηση βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο <ΜΗΔΕΝ> μιας και η EUROPEAN COMMISSION, μετά από 5 μήνες, συνεχίζει να δηλώνει άγνοια του θέματος, ενώ υπήρχαν επίσημες δηλώσεις ότι θα επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές ώστε να διερευνήσουν το θέμα. ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ LINK ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Παράλληλα τονίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι βρισκόμαστε στον Μάιο 2026 όπου σύμφωνα με την επίσημη Κοινοβουλευτική απάντηση της ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας) στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθωτικές ενέργειες για την πιστοποίηση του Στρατιωτικού Παρόχου Αεροναυτιλίας, παρατήρηση που έχει καταγραφεί επίσημα από την EASA.

Και βεβαίως αναρωτιόμαστε πως και δεν έχει ενημερωθεί από την EASA η αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή;;;;;;

2025_10_14_8947_apa

Παρακάτω σε μετάφραση η επίσημη απάντηση από την Ευρωπαική Επιτροπή………………..

“Όπως ορθώς επισημάνθηκε από το Αξιότιμο Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, τα ζητήματα που σχετίζονται με την πιστοποίηση των αεροδρομίων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα και εποπτεία της Ελληνικής Αρμόδιας Αρχής. Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) εποπτεύει με τη σειρά του την Εθνική Αρμόδια Αρχή, και εφόσον διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ η οποία δεν επιλύεται, η EASA ενημερώνει επισήμως την Επιτροπή, η οποία μπορεί να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την EASA. Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των επιχειρήσεων σε στρατιωτικά αεροδρόμια που εξυπηρετούν πολιτική αεροπορική κίνηση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 (EASA) και το άρθρο 7 παράγραφος 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2803 (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός), όπου εφαρμόζεται.”

ΕΡΩΤΗΣΗ κ. Λατινοπούλου

2026_02_26_latinopoulou-erotisi

Απάντηση Επιτροπής

2026_05_11_apantisi-commission

Αγαπητές/οί συναδέλφισσες/οί,

Το ΔΣ της Ένωσης πιστό στον θεσμικό του ρόλο συνεχίζει με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας να αναλάμβάνει κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να προασπίσει τα δίκαια των στρατιωτικών της Αιτωλοακαρνανίας και να εγείρει την ευαισθησία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο μείζον θέμα της Ασφάλειας της Αεροναυτιλίας.

Το σύνθημα είναι ένα και πηγάζει από την υπερπροσπάθεια που δείχνουν, όλα αυτά τα χρόνια, οι υπηρετούντες στην στρατιωτική βάση του Ακτίου……

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…..!!!!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Χονδρογιάννης Βασίλειος               Καραθάνος Γεώργιος»



ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

0 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ