«Εξαφανίσθηκαν» τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο μετά τις παραβιάσεις – Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – 5 ασκήσεις με συμμάχους μέσα στον Μάιο

Η αποφασιστική στάση της Αθήνας «εξαφάνισε» από τον ουρανό του Αιγαίου τα μαχητικά της Άγκυρας, για ένα ακόμη 24ωρο.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως μετέδωσε από το Πεντάγωνο ο Κώστας Συμεωνίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δεν πέταξαν τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, κάτι που σημαίνει ότι η ενεργοποίηση της ελληνικής αεράμυνας στα νησιά λειτούργησε αποτρεπτικά.

5 ασκήσεις με συμμάχους μέσα στον Μάιο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Star, η Αθήνα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις πυκνώνοντας τις ασκήσεις της με τους Αμερικανούς και άλλους ισχυρούς συμμάχους της. Έτσι, μέσα στον Μάιο θα έχουμε 5 ασκήσεις:

  • Αρχικά, την «ALEXANDER THE GREAT», με συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών, σε Παγασητικό, Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο.
  • Παράλληλα, την «TROJAN FOOTPRINT», στα Μέγαρα, με συμμετοχή κομάντο από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία και Αλβανία.
  • Επίσης, τη «STOLEN CERBERUS», με Έλληνες και Αμερικανούς, σε Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Λάρισα, Ρόδο, Λήμνο.
  • Ακόμα, τη «SWIFT RESPONSE» που θα γίνει στη Βόρεια Μακεδονία, με κομάντος από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Αλβανία και Μαυροβούνιο.
  • Και τέλος, τη μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «TIGER MEET», στον Άραξο, με συμμετοχή πάνω από 60 αεροσκαφών από διάφορες συμμαχικές χώρες.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις τουρκικές παραβιάσεις

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο Θανάσης Κ. Τσίτσας στον ΑΝΤ1, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, προέτρεψε Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις όποιες διαφορές τους με συντονισμό και συνομιλίες.

H απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμτεντ, από τη μία, μιλά ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές και από την άλλη αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας.

Ας σημειωθεί ότι η πάγια αμερικανική θέση είναι ότι θα πρέπει να συμπίπτουν το εύρος των χωρικών υδάτων με το εύρος του εναέριου χώρου.

Απαντώντας λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του ΑΝΤ1  για την σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε σχετικά: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοίας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού  εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες