25.1 C
Athens
26.3 C
Thessaloniki
Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
More

  Financial Times για Καϊλή: «Ήταν ο άνθρωπος του Παντσέρι και ζούσε σαν σταρ του σινεμά»


  Στην… άνοδο και την πτώση της Εύας Καϊλή, τα ερωτήματα για τη συμμετοχή της για το Qatar Gate αλλά και την τελευταία πράξη της υπόθεσης, που θα παιχτεί στα δικαστήρια, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για το οποίο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται προφυλακισμένη. Χαρακτηριστικά, στο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας αναφέρεται πως «για μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή έζησε περισσότερο σαν σταρ του κινηματογράφου. Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά κλαμπ στην Αθήνα, περνούσε ώρες με supermodels όπως η Ναόμι Κάμπελ και έκανε διακοπές στο νησί του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική».

  Η 44χρονη Καϊλή βρίσκεται, όμως, τώρα προφυλακισμένη σε φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή επίβλεψη ενώ μέσα στον τελευταίο μήνα της επετράπη μόνο δύο φορές να δει τη δίχρονη κόρη της. Παράλληλα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι έλαβε χρηματικά και άλλα δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή ψήφο της σε σημαντικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.


  «Η τελευταία πράξη δεν έχει ακόμη γραφτεί: είναι αθώα η Εύα Καϊλή, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της, και όντως εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε τους χαλαρούς κοινοβουλευτικούς ελέγχους για να γεμίσει τις τσέπες της;» διερωτάται η οικονομική εφημερίδα, σημειώνοντας πως όποια και αν είναι η απάντηση, η πραγματικότητα είναι πως το Qatar Gate έχει συγκλονίσει συθέμελα την Ευρώπη και αναγκάζει την Ε.Ε. να έρθει αντιμέτωπη με ορισμένες «άσχημες αλήθειες».

  Οι Βέλγοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το Κατάρ πλήρωσε αδρά για να μειωθούν οι επικρίσεις κατά της χώρας για τον τρόπο που η χώρα συμπεριφερόταν σε εργάτες – μετανάστες, που έχτιζαν στάδια και ξενοδοχεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου Δεκεμβρίου. Η Ντόχα, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες. Με τη σειρά του, το Μαρόκο έκανε lobbying για μια συμφωνία για δικαιώματα αλιείας και την αναγνώριση της κυριαρχίας της στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρα. Και το Μαρόκο βέβαια αρνείται ότι πλήρωσε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

  Η ανατομία ενός σκανδάλου

  Όπως γράφουν οι Financial Times, η πτώση της Καϊλή ήταν γρήγορη και βάναυση. Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη νομικά έγγραφα, υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή είχε γίνει η «εκ των έσω» γυναίκα (inside woman) του Αντόνιο Παντσέρι, δηλαδή η πληροφοριοδότης του. «Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να “αποδυναμώσει” ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την ΕΕ σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος. Ο (σύντροφός της) Φραντσέσκο Τζόρτζι παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από την Ντόχα. Σύμφωνα με πολλούς παρόντες ευρωβουλευτές, πετάχτηκαν απάνω και επευφημούσαν όταν πέρασε η ψηφοφορία.

  Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Με τη βοήθεια της Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος “αποδυναμώθηκε” από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως, εξακολουθούσε να περιέχει κριτική. Και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε».


  Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το φερόμενο σχέδιο δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η ομάδα (του Παντσέρι) προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργάζονταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές», λέει από την πλευρά του ο Brando Benifei, επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού κόμματος (PD) της Ιταλίας. «Αλλά (δεν) πέτυχαν ουσιαστικά αποτελέσματα». Οι συμβατικές διπλωματικές προσπάθειες από το Κατάρ και το Μαρόκο φαίνεται να έχουν επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ είχαν υποστηρίξει το ταξίδι χωρίς βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ και τα κράτη μέλη είναι ένθερμοι πελάτες των προμηθειών φυσικού αερίου του Κατάρ. Η ΕΕ συνήψε αισίως μια αλιευτική συμφωνία και μια εμπορική συμφωνία γεωργικών προϊόντων με το Μαρόκο το 2019.

  Η Εύα Καϊλή, γράφει η βρετανική εφημερίδα ήταν ήδη υπό έρευνα πριν τη σύλληψή της. Στις 15 Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή εισαγγελική Αρχή ζήτησε την άρση της ασυλίας της λόγω υποψιών για μια πιο κοινή κοινοβουλευτική απάτη – κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Μόνο το 2015 σχεδόν 100 βουλευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν κάποια επιδόματα μετά από έρευνα.

  Η Olaf, ο οργανισμός της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, ξεκίνησε έρευνα το 2018 αφού φέρεται να μετέφερε χρήματα από τον μισθό της βοηθού της στην τσέπη της, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Φέρεται επίσης να διεκδικήσει χρήματα που προέρχονταν από ταξίδια στελεχών της στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο όταν αυτά δεν παρουσιάζονταν και έμεναν στο σπίτι. Ο δικηγόρος της, κ. Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς. Άτομα κοντά στην έρευνα υποψιάζονται ότι τα μετρητά που έλαβαν οι Παντσέρι και Τζόρτζι χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν άλλοι. «Διαφορετικά θα είχαν στείλει τα χρήματα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς», λέει ένα άτομο.

  «Ετσι τη συνέλαβαν»

  Η εφημερίδα περιγράφει τη σύλληψή της το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, το τηλεφώνημα που έκανε στον πρώην Ευρωβουλευτή και συνεργάτη του συντρόφου της Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ότι στη συνέχεια εντόπισε 300.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμά της.

  «Πίστευε ότι τα χρήματα, το “τέρας” όπως τα αποκάλεσε, ανήκαν στον Παντσέρι» γράφει η εφημερίδα, περιγράφοντας στη συνέχεια τα όσα έχει ισχυριστεί η ευρωβουλευτής -ότι δηλαδή έβαλε τα χρήματα σε μια βαλίτσα, μαζί με πράγματα για το μωρό, και τα έδωσε στον πατέρα της για να τα μεταφέρει στo ξενοδοχείο του, από όπου θα τα παραλάμβανε κάποιος συνεργάτης του Παντσέρι. Στη συνέχεια, ο πατέρας της συνελήφθη, όπως άλλωστε και η ίδια. Είχε πιαστεί επ’ αυτοφώρω, κάτι που επέτρεπε στις βελγικές Αρχές να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία.

  «Περιμένοντας τη δίκη της, η Εύα Καϊλή έχει επιλέξει να εργάζεται στην κουζίνα και τη βιβλιοθήκη των φυλακών» γράφει το δημοσίευμα, παραθέτοντας παράλληλα και τις αιτιάσεις Δημητρακόπουλου για «βασανισμό της» από τις βελγικές Αρχές. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται ενώ ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχει παραδεχτεί εν μέρει την εμπλοκή του στο σκάνδαλο μεγατόνων. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές και να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα», καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο.

     ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ