Φωτιές σε Εύβοια και Αττική: Έρευνα προς πάσα κατεύθυνση ζητεί ο δικηγόρος Β. Ταουξής από την εισαγγελία

Ερευνά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε Αττική και Εύβοια, ζητεί ο δικηγόρος Βασ. Ταουξής.
Ειδικότερα με μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, την οποία κοινοποιεί και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Ταουξής ζητεί να ελεγχθεί η βασιμότητα μιας σειράς «ανεπιβεβαίωτων», όπως λέει, πληροφοριών και φημών, οι οποίες αναφέρουν ότι:
1. Ότι η φωτιά (σ.σ. στη Βαρυμπόμπη) οφείλεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως καθώς το σημείο που ξέσπασε δεν υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ ούτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Ταουξής, κάτοικος Θρακομακεδόνων, επί σειρά ετών η συγκεκριμένα φωτιά «ξέσπασε καταμεσής στο δάσος, σε περιοχή που δεν υπάρχουν ούτε καλώδια της Δ.Ε.Η. ούτε πυλώνες παρά μόνο δάσος».
2. Ότι για την φωτιά ενημέρωσε την πυροσβεστική το πρώτο λεπτό που ξέσπασε αφενός το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου αφετέρου ο ιδιώτης Σ.Σ, σύμφωνα με δημοσίευση του στο facebook.
3. Ότι το αρχηγείο απάντησε και στους δύο πως «η φωτιά είναι υπό έλεγχο» δεδομένης και της απόλυτης άπνοιας που υπήρχε στην περιοχή.
4. Ότι στην περιοχή της φωτιάς, τελικά, προσήλθαν μόνο επίγεια μέσα πυρόσβεσης με μεγάλη καθυστέρηση (κατά πληροφορίες 1,5 ώρα μετά λόγος για τον οποίο η φωτιά γιγαντώθηκε.
5. Ότι σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Αχαρνών, την Τρίτη από το μεσημέρι ως το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν και απειλούσε τον οικισμό των Θρακομακεδόνων και έκαιγε σπίτια στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην φωτιά επιχειρούσαν μόνο δύο ελικόπτερα με προσέλευση και ρίψη νερού της τάξης, μία φορά στη μιάμιση ώρα.
6. Ότι το ρωσικό αεροπλάνο μεγάλης χωρητικότητάς νερού Beriev, έκανε μόνο μία ρίψη νερού στην περιοχή και αποσπάστηκε σε άλλες φωτιές στην Εύβοια και στην Μεσσηνία με αποτέλεσμα το αεροπλάνο αυτό όλη την κρίσιμη μέρα της Τρίτης, κατά την οποία θεριέψει φωτιά στην Εύβοια και κάηκαν περιουσίες στην Βαρυμπόμπη, να κόβει βόλτες μεγάλο μέρος της ημέρας αντί να ρίχνει νερό στις φωτιές.
7. Ότι εν συνεχεία, νέα φωτιά ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη την Πέμπτη, λόγω ελλιπούς φύλαξης στην περιοχή. (Έχει κυκλοφορήσει ανάρτηση ότι κάτοικος της Βαρυμπόμπης αντελήφθη τρία άτομα ντυμένους αστυνομικούς σε διπλανό από το σπίτι του οικόπεδο, να έχει σύντομη στιχομυθία μαζί τους για το ποιοι είναι και τι κάνουν εκεί και να ξεσπάει νέα, μεγαλύτερη της πρώτης φωτιά, όταν απομακρύνθηκαν).
Ακόμη, ο κ. Ταουξής αναφέρει πως «διαδίδονται πληροφορίες για σχέδια «ανάπτυξης» της ευρύτερης περιοχής των άλλοτε ανακτόρων του Τατοΐου, ένεκα των οποίων πυροδοτήθηκε η φωτιά, ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εξέλιξης των οικοδομικών «αναπτυξιακών» σχεδίων». Ακόμη, επισημαίνει πως οι «ίδιες φήμες διαδίδονται για την γιγάντια πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχαν τα δάση, με βάση την κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ, ότι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές».
Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Ταουξής αναφέρει τα εξής: «Αξιότιμε κύριε εισαγγελέα, ως ενεργός πολίτης, σας ζητώ να ελέγξετε την βασιμότητα των πληροφοριών αυτών και να ελέγξετε όλους τους εμπλεκόμενους που δια πράξεών τους η διά παραλείψεων οδήγησαν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, και τα αδικήματα του εμπρησμού εκ προθέσεως που προκάλεσε κίνδυνο σε πράγματα και σε ανθρώπους, της ηθικής αυτουργίας στους εμπρησμούς αυτούς της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας, καθώς επίσης και της παράβασης καθήκοντος διά της πρόληψης πυρκαγιών και της έγκαιρης κατάσβεσης αυτών».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες