Search
Close this search box.

Γ.Καμίνης: «Πλήρης και σκόπιμη αδιαφάνεια στην ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ, στη σκιά της εισαγγελικής έρευνας για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη»

Σκληρή κριτική χθες Μ. Δευτέρα στη Βουλή από τον Γιώργο Καμίνη προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το ζήτημα των παρακολουθήσεων του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης κριτική για την ανησυχητική αδιαφάνεια που επικρατεί στο σύνολο του τομέα προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας προχώρησε χθες στη Βουλή ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Αφορμή στάθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διετάχθη χθες, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, με στόχο να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η παράνομη πράξη της παραβίασης του  τηλεφωνικού απορρήτου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Για το ζήτημα μάλιστα αυτό, ο Γιώργος Καμίνης κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=796c2bf3-1c04-4719-bf0f-ae7b00ef6b76). Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει ο κ. Καμίνης και τον Νοέμβριο του 2021, με αφορμή δημοσιεύματα εκείνης της εποχής που αφορούσαν και πάλι παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ.

«Από το 2019, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μεταφέρθηκε ως σύνολο αρμοδιοτήτων και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό. Πρέπει επιτέλους εκείνος να βρει το θάρρος να τοποθετηθεί δημόσια, διότι αυτές οι υποθέσεις παρακολουθήσεων δεν πλήττουν προσωπικά μόνο τον ίδιο, αλλά και τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, παραβιάζοντας θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα» τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κάνοντας αναδρομή σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και αναδεικνύουν την αδιαφάνεια που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία, ο κ. Καμίνης απηύθυνε τέσσερα καίρια ερωτήματα προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Το πνεύμα αυτό μυστικοπάθειας δεν χαρακτηρίζει μονάχα τον Πρωθυπουργό, αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συνολικά στους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να προασπίζονται την ασφάλεια και την τάξη, τόσο την ατομική των Ελλήνων πολιτών και στην περίπτωση της ΕΥΠ την εθνική ασφάλεια, επικρατεί ένα σκόπιμο καθεστώς αδιαφάνειας» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «προσβλητική στάση απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία».

-Ερώτημα πρώτο: Θα φέρετε νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς συνοδείας και φύλαξης ευπαθών στόχων, όπως είχε δεσμευθεί ο προκάτοχός σας από το βήμα της Βουλής; (σημ. για το ζήτημα είχε δεσμευτεί ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Καμίνη, την εποχή του σκανδάλου Φουρθιώτη)

-Ερώτημα δεύτερο: Θα συζητηθεί επιτέλους το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και με την πρόσκληση και ακρόαση του ίδιου; (σημ. την έχει ζητήσει επανειλημμένα το Κίνημα Αλλαγής εδώ και ένα χρόνο)

-Ερώτημα τρίτο: Θα συζητηθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως προς τη συμμόρφωση στις συστάσεις της GRECO; (σημ. Η αρμόδια επιτροπή για τα ζητήματα διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης GRECO δημοσίευσε έκθεση τον Δεκέμβριο του 2021, η οποία αποτελεί κόλαφο για την Ελληνική Αστυνομία. Από τις συνολικά 17 συστάσεις της GRECO προς την Ελλάδα που αφορά το σύνολο της δημόσιας ζωής, οι εννέα από αυτές, αφορούν την ΕΛ.ΑΣ. Στην έκθεση εντοπίζονται πλημμέλειες και καθυστερήσεις σε μία σειρά ζητημάτων, όπως επί παραδείγματι η προληπτική στρατηγική ενάντια στη διαφθορα μέσα στην Αστυνομία, ενώ γίνεται ευθεία αναφορά στην διαχρονικά κακή συμπεριφορά της Αστυνομία συγκεκριμένα κατά αλλοδαπών και Ρομά).

-Ερώτημα τέταρτο: Πότε σκοπεύετε να φέρετε προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών;

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ – ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Στην ομιλία του ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος απέφυγε πλήρως να τοποθετηθεί για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη. Αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα υπόλοιπα ερωτήματα: δεσμεύτηκε πως το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των αστυνομικών είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο για τη συνοδεία και φύλαξη ευπαθών στόχων θα «αποτελέσει τμήμα ευρύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αφορά τη συνολική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ» προς το τέλος του χρόνου. Για το πόρισμα Αλιβιζάτου για την αστυνομική αυθαιρεσία, ο Υπουργός δήλωσε πως είναι σε δημόσια γνώση όλων και πως ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ενισχυθεί με προσωπικό για τα θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η ομιλία του κ. Καμίνη έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την εκτελεστική Οδηγία (Ε.Ε.) 2019/69 της Επιτροπής της 16ης Ιανουαρίου 2019 για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας δυνάμει της Οδηγίας 2021/555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Μαρτίου 2021 σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (L 115)».

Δείτε το βίντεο εδώ

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες