Γ. Κώτσηρας: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς υποθέσεις σε εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Σημαντική πρόοδο το 2020 στην εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σημείωσε η Ελλάδα το 2020 όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίου Κατρούγκαλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσηρας «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση και εργάζεται για την έγκαιρη συμμόρφωση της Χώρας προς τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ». Παράλληλα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε ειδική αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα σημείωσε αξιόλογη πρόοδο το 2020 στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ επί ελληνικών υποθέσεων, καθόσον οι εκκρεμείς υποθέσεις μειώθηκαν κατά 38,5%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό για την εικόνα της χώρας στον Οργανισμό.
Όπως ενδεικτικά τόνισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία «Την 01-01-2021 ο αριθμός των ανεκτέλεστων αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας ανερχόταν σε 120 έναντι 195 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020, 238 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2019 και 305 το 2018!» γεγονός που πέραν πάσης αμφιβολίας καταδεικνύει την σταθερή μείωση του αριθμού των ανεκτέλεστων αποφάσεων επί ελληνικών υποθέσεων.
Ο κ. Κώτσηρας επεσήμανε ότι «Τα λαμβανόμενα ατομικά και γενικά μέτρα εκτέλεσης και η σχετική πρόοδος παρουσιάζονται με πληρότητα στα σχέδια δράσης και τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης δράσης (actionplans, actionreports) που ετοιμάζει το ΝΣΚ, τα οποία σταθερά και αποτελεσματικά υποστηρίζει η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία τόσο στις Συνόδους «Δικαιώματα του Ανθρώπου» της Επιτροπής Υπουργών όσο και στην τακτική επικοινωνία μας με την Υπηρεσία εκτέλεσης της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών.» και κατέληξε στο ότι «Η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με υπερεθνικές πηγές πρέπει να τεθεί εκτός του πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης.»
Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «σε ότι αφορά στις διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζεται η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, προκειμένου να ενταχθούν σε προσεχή νομοθετήματα.»

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες