Γαλλία – Ιταλία συμμαχία: Ντράγκι και Μακρόν ζητούν αναμόρφωση του Μάαστριχ

Να αναμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν οριστεί από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ώστε να επιτραπούν περισσότερες δαπάνες για επενδύσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει επίσης να μειωθεί το δημόσιο χρέος, κάλεσαν σήμερα Πέμπτη (23/12) τις χώρες της ΕΕ ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι.
«Με τον ίδιο τρόπο που αυτοί οι κανόνες δεν περιόρισαν την απόκρισή μας στην πανδημία του κορονοϊού, δεν πρέπει στο εξής να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», δηλώνουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο των Financial Times.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει στις 9 Δεκεμβρίου ότι θέλει να καταστήσει την αναμόρφωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, εκτιμώντας πως η ερώτηση «υπέρ ή κατά του ορίου 3%» στο έλλειμμα είναι «ξεπερασμένη».
Μήνυμα προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που είναι προσκολλημένες στους κανόνες δημοσιονομικής λιτότητας
Το μήνυμά του, που υποστηρίζεται αυτή τη φορά από τον Ιταλό πρωθυπουργό, απευθύνεται στις χώρες της ΕΕ που είναι περισσότερο προσκολλημένες στους κανόνες δημοσιονομικής λιτότητας, μεταξύ των οποίων εκείνες της βόρειας Ευρώπης, που εξέφρασαν επιφυλάξεις πριν από την υιοθέτηση ενός ειδικού προϋπολογισμού ανάκαμψης μετά την πανδημία. Και επίσης στη Γερμανία του νέου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσώρας είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για το θέμα.
«Οφείλουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας, καμία αμφιβολία δεν επιτρέπεται σε αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο αυξάνοντας τους φόρους ή πραγματοποιώντας αβάσταχτες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε σκοτώνοντας την ανάπτυξη πριν γεννηθεί εξισορροπώντας και πάλι τα δημόσια οικονομικά με μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα ήταν βιώσιμη», λένε οι δύο ηγέτες.
Να διαθέτουμε μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών
«Πρέπει να διαθέτουμε ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών και να μπορούμε να υλοποιήσουμε δαπάνες κλειδιά που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας και για την κυριαρχία μας. Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν το χρέος που δημιουργείται για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευημερία των μελλοντικών γενεών και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι δημόσιες αυτές δαπάνες συμμετέχουν πράγματι στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα», προσθέτουν.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμμανουέλ Μακρόν υπολογίζει στην ανεπίσημη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προκειμένου να κάνει «μια ποσοτική εκτίμηση των αναγκών για επενδύσεις, και των κανόνων που πρέπει κατά συνέπεια να εξελιχθούν, μεταξύ των οποίων οι κανόνες ανταγωνισμού και οι εμπορικοί κανόνες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες», «που θα πρέπει να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της εποχής».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτά είναι τα νέα μέτρα: Μάσκα παντού από την Παρασκευή, ακυρώνονται οι δημόσιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (βίντεο)
Φρίκη σε ορφανοτροφείο της Αθήνας: «Υπήρχε σεξ μεταξύ αγοριών 7-11 ετών και το προσωπικό έβλεπε» αποκάλυψε η Δόμνα Μιχαηλίδου (βίντεο)
«Ράδιο Αρβύλα»: Τα υπονοούμενα για τα ροζ βίντεο πριν 11 χρόνια – Η αμηχανία του Παναγιωτόπουλου και η εκπομπή που «εξαφανίστηκε»
Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τα ΜΜΜ και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ – Όλες οι αλλαγές
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες