16 C
Athens
14 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Η μετάλλαξη Όμικρον αφορά στο 70% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα – Απαραίτητη η τρίτη δόση για προστασία


    Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης έδωσε νεότερα στοιχεία αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και τη διάδοσή της στην Ελλάδα.
    Όπως είπε, μιλώντας κατά την ενημέρωση για πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας, ο μέσος όρος κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι κοντά στο 70%. Επίσης, τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον.
    Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε επίσης πως το 95% των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν με PCR είχαν θετικό rapid test. Όπως είπε, το ποσοστό αυτό δείχνει πως υπάρχει αξιοπιστία του τεστ για την μετάλλαξη Όμικρον.
    Δεν επαρκεί η διπλή δόση εμβολιασμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον
    Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε κατά την ίδια ενημέρωση πως όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο δεδομένο ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. Η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής, η χορήγηση όμως της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση ανοσία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια. Σύμφωνα με μελέτη, από τη Βρετανία, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
    Σύμφωνα με μελέτη όμως από τη Νότια Αφρική, η ανταπόκριση των Τ λεμφοκυττάρων παραμένει ισχυρή και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Ως εκ τούτου, όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, η κυτταρική ανοσία δεν ακυρώνεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.
    Η διάδοση του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο
    Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 36.246 νέα κρούσματα του κορονοϊού, 78 νέοι θάνατοι, ενώ 615 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
    Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217
    θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
    Οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι.
    Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
    Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
    Σαρωτικά τα κρούσματα κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη
    Η μετάλλαξη Όμιρκον εξακολουθεί να σαρώνει την Ελλάδα, με πρωτόγνωρη διάδοση καθημερινά. Η Αττική φαίνεται πως είναι το επίκεντρο αυτής της νέας έξαρσης, του πέμπτου κύματος, καθώς εκεί καταγράφεται σχεδόν καθημερινά πενταψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων.
    Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 13.104 νέα κρούσματα του κορονοϊού μόνο στην Αττική, εκ των οποίων 3.582 στην Αθήνα, ενώ 2.058 καταγράφονται στα βόρεια προάστια. Αυξημένη η διάδοση και στον δυτικό τομέα, με 1.792 περιστατικά.
    Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 3.856 νέα κρούσματα του κορονοϊού και ακολουθεί η Αχαΐα που καταγράφει επίσης τετραψήφιο αριθμό διάδοσης, με 1.133 και το Ηράκλειο Κρήτης με 1.109.
    Τζανάκης: «Στις 18-25 Ιανουαρίου η κορύφωση του πανδημικού κύματος»
    Αντιμέτωπη με την έξαρση δύο διαφορετικών μεταλλάξεων κορονοϊού, της Δέλτα και της Όμικρον βρίσκεται η χώρα μας, όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
    Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου. Το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του, προβλέπει 48.000 έως 52.000 κρούσματα κορονοϊού κάτι που σημαίνει ότι οι ημερήσιες αιχμές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
    Τρομακτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: «Πιθανόν να φτάσουμε τα 80.000 κρούσματα»
    Τα μοντέλα του καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «δείχνουν» κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο.
    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000.
    Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους.
    Ο Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Όμικρον – 36.246 νέα κρούσματα, 78 νεκροί, 615 διασωληνωμένοι
    Φιέστα Πακιστανών στο Σύνταγμα την Πρωτοχρονιά: Η «συγγνώμη» της κοινότητας άργησε 3 μέρες
    Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 4 φορές πιο μεταδοτική σε εμβολιασμένους – Πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση
    «Εκείνη την εποχή ήθελα μία σεξουαλική διέγερση» – Τι ισχυρίστηκε ο Παναγιωτόπουλος για την ανάρτηση των ροζ βίντεο
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ