23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Η μετάλλαξη Όμικρον «απέσπασε» γενετικό υλικό από ιό κοινού κρυολογήματος – Τι σημαίνει αυτό για τη μεταδοτικότητα της


    Η μετάλλαξη Όμικρον που ανησυχεί την παγκόσμια διεθνή κοινότητα φαίνεται πως απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις, οι οποίες εντοπίστηκαν σε αυτή την παραλλαγή του κορονοϊού από γενετικό υλικό αλλού ιού, πιθανότατα κάποιου που προκαλεί συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
    Σύμφωνα με ανακοινώσεις ερευνητών του Cambridge η γενετική αλληλουχία που εντοπίστηκε στη μετάλλαξη Όμικρον δεν εμφανίζεται σε προηγούμενη εκδοχή ή παραλλαγή του κορονοϊού.
    Αυτή η γενετική αλληλουχία ωστόσο είναι πάρα πολύ διαδεδομένη σε μία σειρά από άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν συμπτώματα αυτού που αποκαλούμε κοινό κρυολόγημα.
    Με αυτή τη μετάλλαξη η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να τροποποιεί τον εαυτό της ώστε να μοιάζει πιο “ανθρώπινη” κάτι που θα τη βοηθούσε να αποφύγει ενδεχόμενη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters η ερευνήτρια, του Cambridge, Βένκι Σαουνταραράχαν.
    Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την “Ουάσιγκτον Ποστ”, ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορονοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα. Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορονοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος. Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.
    Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η “εντυπωσιακή” ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.
    Τα κύτταρα στους πνεύμονες και στη γαστρνετερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κορονοϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους. Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.
    Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε βέβαια να έχει και θετικές επιπτώσεις αναφορικά με την πανδημία, καθώς είναι πολύ πιθανό με αυτόν τον τρόπο η μετάλλαξη Όμικρον να καθίσταται πολύ πιο ήπια και να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς εκείνος να παρουσιάζει συμπτώματα.
    Η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί από κοντά την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον η οποία φαίνεται σαφώς πιο μεταδοτική, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτή προκαλεί βαριά συμπτώματα και βαριά νόσηση.
    Τα πρώτα δεδομένα από τη νότια Αφρική δείχνουν πάντως πως πιθανότατα δεν προκαλεί βαριά νοσήση. Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν πως τα κρούσματα που έχουν ελεγχθεί στις χώρες της νότιας Αφρικής αφορούν κυρίως σε νέους ανθρώπους, μικρότερης ηλικίας, πράγμα που σημαίνει, πως ενδεχομένως η μετάλλαξη όμικρον να έχει πιο βαριές συνέπειες για άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή μεγαλύτερης ηλικίας.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: Κλείστηκαν πάνω από 190.000 ραντεβού τρίτης δόσης σε 12 ώρες!
    Εφιάλτης για ανήλικη στην Αμαλιάδα: Θείος και αδελφός τη βίαζαν για τρία χρόνια!
    Γυναικολόγος Κουτμερίδου: «Ούτε 2 στις 10 έγκυες πελάτισσές μου δεν εμβολιάζονται στις Σέρρες!»
    Σοκάρει η Μαρία Ιωαννίδου: «Έπεσα θύμα βιασμού, αν σας πω ονόματα θα ανατριχιάσετε» (βίντεο)
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ