Ημερίδα Δικηγορικών Συλλόγων: Στατιστικά στοιχεία ανά δικαστήριο για το χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων, ζητούν οι δικηγόροι

Να λάβει γνώση ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων, ζητεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και για το θέμα αυτό αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Άρειο Πάγο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η Ολομέλεια έλαβε τη σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια συνεδριακής ημερίδας , που διοργάνωσε με επιτυχία, στις 26 Ιουνίου στην Τρίπολη, με θέμα: «Ελληνική Δικαιοσύνη 2021. Ώρα για ρηξικέλευθες τομές και αποτελεσματικές λύσεις». Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, , ενώ παρευρέθησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας και ο Γενικός Γραμματέας του ιδίου υπουργείου Πάνος Αλεξανδρής.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι σύνεδροι, πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, αφού ενέκριναν τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις, που παρουσιάσθηκαν, στα πλαίσια της ανάγκης για την ορθή και ακώλυτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, έλαβαν ακόμη αποφάσεις και για άλλα κρίσιμα ζητήματα.
Συγκριμένα, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας αποφάσισαν τα εξής:
1. Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
Εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους με το προωθούμενο σχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ιδίως το περιεχόμενο των άρθρων 237, 938 και τις διατάξεις για την πιλοτική δίκη και το δικαστικό ένσημο. Η Ολομέλεια έχει διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις οποίες επεξεργάστηκε Επιτροπή υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Καλαβρό και έχουν ήδη αποσταλεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για να ενσωματωθούν στα οικεία πρακτικά.
2. Καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων – κυρώσεις
Να αποσταλεί επιστολή στον Άρειο Πάγο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , με την οποία να ζητείται να τεθούν υπόψη της Ολομέλειας ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων. Η απονομή της Δικαιοσύνης οφείλει να είναι και ορθή και ταχεία , ο ελληνικός λαός στο όνομα του οποίου απονέμεται η Δικαιοσύνη οφείλει να γνωρίζει την πραγματικότητα και τυχόν παθογένειες του συστήματος και σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης υπέρβασης των χρονικών ορίων έκδοσης των αποφάσεων να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις.
3. Εθνική Σχολή Δικαστών
Εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το προωθούμενο σχέδιο νόμου σχετικά με τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση.
4. Ευθύνη εταίρων δικηγορικών εταιρειών
Να προωθηθεί τροπολογία για την τροποποίηση του άρθρου 54 του Κώδικα Δικηγόρων, για την ευθύνη εταίρων δικηγορικών εταιρειών, σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής παρέμβασης.
5. Κατάργηση/ μείωση ΦΠΑ
Στα πλαίσια της άρσης των εμποδίων για την άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών, ζητήθηκε για μία ακόμη φορά, η κατάργηση του ΦΠΑ, άλλως, η μείωσή του στο χαμηλότερο συντελεστή, στις δικαστηριακές υπηρεσίες.
6. Αποζημιώσεις νομικής βοήθειας
Να προωθηθεί διάταξη νόμου για την προκαταβολή του 50% των αποζημιώσεων παροχής νομικής βοήθειας στους δικαιούχους, άνευ ελέγχου και του υπολοίπου ποσού, με την εκκαθάριση. Το άνω ποσό να είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο, ανεπίδεκτο συμψηφισμού κλπ, κατά το πρότυπο του ν. 4798/2021. Πρόκειται για πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος και αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου κοινωνικά θεσμού. Σε περίπτωση, που η Πολιτεία δεν θα ανταποκριθεί, θα οι δικηγόροι θα προβούν εκ νέου σε αποχή από υποθέσεις νομικής βοήθειας.
7. ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝ / ΕΣΠΑ
Η υλοποίηση του προγράμματος πρακτικής άσκησης ασκούμενων δικηγόρων σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία αποτελεί προτεραιότητα για τον δικηγορικό κλάδο. Αφορά πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΠΑΝ). Ζητήθηκε επισταμένα η άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος».
Τέλος η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης και τον Πρόεδρο Ιωάννη Αγγελάκο και τον Δήμο Τρίπολης και τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Τσιούμη για την συνεργασία τους και τη συνδρομή τους στην διοργάνωση της συνεδριακής ημερίδας.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες