ΗΠΑ: Τροπολογίες-εμπόδια από Μενέντεζ-Βαν Χόλεν στα εξοπλιστικά σχέδια της Τουρκίας

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την στιγμή που ο Γερουσιαστής Μενέντεζ κατέθεσε τροπολογία που βάζει περιορισμούς στα F-16 και στην Τουρκία, ήρθε και δεύτερος Γερουσιαστής, ο Κρις βαν Χόλεν, να καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία.

Όσον αφορά στις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, η τροπολογία του Βαν Χόλεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του Μενέντεζ. Ουσιαστικά, ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο, να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, τι βήματα έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση, για να διασφαλίσει ότι αυτά τα αμερικανικά αεροπλάνα που θα δοθούν στην Τουρκία, δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η τροπολογία του Βαν Χόλεν είναι πιο φιλόδοξη, ευρύτερη και βάζει περισσότερα πράγματα στο «τραπέζι». Αυτό που ζητάει είναι ότι ακόμα και εάν παραδοθεί έστω μία βίδα του αεροσκάφους στην Τουρκία, να έχει υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Ερντογάν το αντιμετώπιζε με τη λογική «ανατολίτικου παζαριού», και ουσιαστικά η τροπολογία του Βαν Χόλεν θέλει να του στερήσει αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί, έτσι ώστε να μην συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι υπό τους δικούς του όρους.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, όχι μόνο ζητάει να μην γίνονται υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νηισά, αλλά ζητάει τα συγκεκριμένα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν και εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο προχωρά σε ένα τέτοιο βήμα, και μένει να διαπιστωθεί πώς θα γίνει η υλοποίησή του.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει τις συνθήκες, θα έχουν εκθέσει τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει πιστοποιήσει ότι δεν θα γίνουν υπερπτήσεις ή άλλου είδους επιχειρήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες