32 C
Athens
30.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
More

  Ηράκλειο: Αναβαθμίζεται η χερσαία και λιμενική ζώνης Χερσονήσου – Παρουσία Πλακιωτάκη η υπογραφή σύμβασης


  Ως νέα εποχή για το Ηράκλειο χαρακτήρισαν χθες τοπικοί φορείς και όχι μόνο τη δρομολόγηση έργων μέσω των οποίων αναβαθμίζεται η χερσαία και λιμενική ζώνη της περιοχής.

  Στο πλαίσιο αυτό, χθες υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης, αντιδιαβρωτικής προστασίας της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και προστασίας του λιμένα έναντι προσάμμωσης, η οποία όπως επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος βάζει σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο αναπτυξιακό project που έχει σχεδιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, το οποίο μάλιστα κινείται στα πρότυπα των σύγχρονων διεθνών τουριστικών λιμένων.


  Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Λιμένα Χερσονήσου και εκτός από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, του λιμενικού, του δήμου Χερσονήσου κ.α.

  Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει και το τουριστικό προϊόν αλλά και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στον θαλάσσιο τουρισμό, διότι πέρα από την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στη Χερσόνησο, θα δημιουργήσει και θα αυξήσει νέες θέσεις ελλιμενισμού.

  «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξασφάλισε πόρους πάνω από 200 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας αλλά και σε έργα αντιδιαβρωτικά», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης που συμπλήρωσε ότι «συνολικά σε επίπεδο Κρήτης έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις αναβάθμισης υποδομών και αναπλάσεις χερσαίων ζωνών, πάνω από 50 εκατ. ευρώ» και πως «ποτέ στην Κρήτη δεν είχαν υλοποιηθεί τέτοιες δράσεις και γι’ αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι».

  Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος δήλωσε ότι «είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό και η κυβέρνησή μας, δια του Γιάννη Πλακιωτάκη, με απόλυτη συνέπεια προχωράει μπροστά. Εύχομαι το στενό χρονοδιάγραμμα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να είναι το κίνητρο για να απολαύσουμε το συντομότερο δυνατόν το έργο αυτό, βοηθώντας άμεσα τον τόπο».


  Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε ότι με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται «μία από τις πλέον πολυσύχναστες και επισκέψιμες περιοχές όλης της Ελλάδας θα γίνει έναςτόπος που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από διάσημα θέρετρα σε όλο τον κόσμο» συμπληρώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση υπήρξε όραμα ετών και πως «είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί στον Λιμένα Χερσονήσου τις τελευταίες δεκαετίες».

  Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Κρήτη στις λιμενικές υποδομές και όχι μόνο προχωράει συντεταγμένα» και πως «ποτέ άλλοτε η Κρήτη δεν έχει δει τόσους πόρους στοχευμένους».

  «Οραματιζόμαστε ένα ολοκληρωμένο λιμενικό σύστημα για όλη την Κρήτη, πέρα από την ανάπτυξη των μεγάλων λιμένων που βρίσκονται σε εξαιρετική επενδυτική κατάσταση, νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα λιμάνια του Βορά και του Νότου εξίσου, διότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και για την τουριστική ανάπτυξη και για τους αλιείς και για όλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτουλάκης.

  Η εκπόνηση της μελέτης εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ενώ εξασφαλισμένες όπως επισημάνθηκε είναι οι πιστώσεις και για την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ