Ιράν: Μια «ανάσα» από την απελευθέρωση των 49 ναυτικών που κρατούνται όμηροι από τον Μάιο

Οδεύει στο τέλος του επιτέλους ο πολύμηνος «Γολγοθάς» για τους 49 ναυτικούς που παραμένουν όμηροι μαζί με τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια από τις αρχές στο Ιράν από τις 27 Μαΐου.

Ελπίδες και αισιόδοξα μηνύματα, μετά από μια παρατεταμένη σιγή ιχθύος των ελληνικών αρχών, στέλνει τώρα ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που σκιαγραφεί ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης προς την απελευθέρωση των ναυτικών, για να πέσουν τίτλοι τέλους σε μια πρωτοφανή περιπέτεια για τους ίδιους που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους όσο βεβαίως και για τις οικογένειες τους που ζουν εδώ και τόσους μήνες με την αγωνία.

Πόσο κοντά είμαστε όμως, στην πολυπόθητη απελευθέρωσή τους;

Μετά την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με το Neakriti, με τις ελληνικές αρχές για την αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου LANA που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο, η ιρανική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πλέον έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως υπό μία προϋπόθεση. Να δεσμευτούν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα αξιώσουν αποζημιώσεις.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που δίνονται στις οικογένειες των εννέα Ελλήνων Ναυτεργατών που βρίσκονται σε ομηρία από τις 27 Μάη από τις ιρανικές αρχές, προκύπτει ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απελευθέρωση τόσο των ναυτεργατών όσο και των δύο πλοίων που κρατούνται από το Ιράν στα θαλάσσια χωρικά του ύδατα.

Προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των πληρωμάτων, εστάλη από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας κλιμάκιο προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία».

Η αντιπροσωπεία επέστρεψε προχθές και στη διάρκεια των συνομιλιών επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναχώρηση του πλοίου LANA που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ο απεγκλωβισμός των δύο ελληνικών Δ/Ξ Prudent Warrior και Delta Poseidon.

Η τελευταία αξίωση του Ιράν για να πει το ΝΑΙ στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι η εξασφάλιση από την ελληνική πλευρά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες ότι δεν θα αξιώσουν αποζημιώσεις….

Η θετική απάντηση των ελληνικών αρχών θα σημάνει και το τέλος της πολύμηνης ομηρίας των 49 Ναυτεργατών» καταλήγει η ελπιδοφόρα ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες