«Απόλυτη προτεραιότητα το ΝΑΤΟ» λέει το Κίεβο- Απάντηση στον πρεσβευτή του που μίλησε για «ευελιξία»

Ως απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στόχοι που διακηρύσσονται και στο Σύνταγμα της χώρας, απαντώντας στα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο περί «ευελιξίας» σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στους δυτικούς θεσμούς, υπό το φόβο ένοπλης σύρραξης με τη Μόσχα.
Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει στο BBC ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι «ευέλικτη» αναφορικά με την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πράξη την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει ως αιτία πολέμου.
Από την προεδρία Ζελένσκι επισημαίνεται πως «αυτή η πορεία (προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ) δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σεργκίι Νικιφόροφ στο Reuters.
Η τοποθέτηση αυτή του Κιέβου οδήγησε και τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Λονδίνο, Πριστάικο, σε αναδίπλωση, σημειώνοντας πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του στο BBC νωρίτερα. Η Ουκρανία, κατά τον ίδιο, είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να αποφύγει την ένοπλη αντιπαράθεση με τη Μόσχα, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ «περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας».
Η ένταξη, λοιπόν, στο ΝΑΤΟ παραμένει κεντρική φιλοδοξία του Κιέβου, τονίζει ο Ουκρανός πρεσβευτής, αλλά επειδή «δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα», σημείωσε, «πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ», με σκοπό «να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

170 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες