H Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεση και γενναία ενίσχυση με αστυνομικούς

Αστυνομικοί τονίζουν ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεση και γενναία ενίσχυση με αστυνομικούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) οι περισσότερες Υπηρεσίες, δυστυχώς, υπολειτουργούν λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, που αυτή τη χρονική στιγμή ξεπερνούν τις 270 περίπου κενές οργανικές θέσεις στον βαθμό του Αστυφυλάκα.
Έτσι και εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας, των πολλών αρμοδιοτήτων (πάρεργα) που έχει η Αστυνομία και δεν έχουν καμία σχέση με την αστυνόμευση και την ασφάλεια του πολίτη, της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων της πανδημίας του ιού COVID – 19, του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος και γενικότερα λόγω των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, οι περισσότερες Υπηρεσίες στην πράξη υπολειτουργούν με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την αποτελεσματική αστυνόμευση.
Στον Νομό (Περιφερειακή Ενότητα – ΓΑΔΘ) Θεσσαλονίκης παρότι παλαιοτέρα υπήρχαν 1.000 κενές οργανικές θέσεις Αστυφυλάκων, δυστυχώς, με το νόμο 4249/2014 που κατήργησε πανελλαδικά 6.700 θέσεις Αστυφυλάκων, οι κενές θέσεις συρρικνώθηκαν τότε σε μόλις 300 που και πάλι όμως η ηγεσία δεν κατάφερε να καλύψει όλα αυτά τα τελευταία έτη, λόγω και των μειωμένων προσλήψεων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώ βέβαια ο μέσος όρος ηλικίας των Αστυνομικών της περιοχής Θεσσαλονίκης είναι αρκετά αυξημένος και θα πρέπει αυτό να γίνει αντικείμενο μελέτης της ηγεσίας.
Δεν γίνεται όμως ο σκληρά εργαζόμενος Αστυνομικός ο οποίος καθημερινά με φιλότιμο, βάζοντας ακόμα και χρήματα από την τσέπη του για πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να τα καλύπτει η Πολιτεία, να δίνει τα πάντα για την προστασία της Κοινωνίας, να οδηγείται λόγω των ελλείψεων, της γνώστης γραφειοκρατίας και των αυξημένων αναγκών στην υπερεργασία, να μην λαμβάνει έγκαιρα τα ρεπό του, να μην μπορεί να λάβει τις άδειές του και στην ουσία, πολλές φορές, να εκτελεί μερικές φορές υπηρεσίες ακόμα και μόνος του, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότεροι Αστυνομικοί.
Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη έχουν ιδρυθεί τα τελευταία έτη πολλές νέες Αστυνομικές Υπηρεσίες (όπως το Τμήμα Πεζών Περιπολιών Θεσσαλονίκης, η Ομάδα Δράση, η ΟΔΟΣ, το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, η Ομάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Συμβάντων), ενώ βέβαια εκκρεμεί και η δημιουργία της Πανεπιστημιακης Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης που ενδεχομένως θα απορροφήσει (και) Αστυνομικό προσωπικό της ΓΑΔΘ για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξή της, που όπως εύκολα συμπεραίνουμε όλες αυτές οι Υπηρεσίες έχουν στελεχωθεί με προσωπικό από άλλες μάχιμες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ και όχι με Έκτακτες Μεταθέσεις από τον εκάστοτε Πίνακα Μορίων από Αστυνομικούς που έχουν αιτηθεί μετάθεση με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) από άλλες περιοχές (Νομούς) της χώρας μας, καθόσον η ηγεσία δεν διέταξε έκτακτες μεταθέσεις από άλλες περιοχές από τους Πίνακες Μεταθέσεων κάθε έτους για τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες. Το ισοζύγιο όμως, η παρούσα δηλαδή Αστυνομική δύναμη του Νομού Θεσσαλονίκης παραμένει στον ίδιο αριθμό, με επακόλουθο αποτέλεσμα ο Αστυνομικός να οδηγείται, αρκετές φορές, στην υπερεργασία και στην εργασιακή καταπόνηση, ενώ τα περισσότερα Α.Τ. και Τ.Α. της Θεσσαλονίκης είναι υποστελεχωμένα.
Εξάλλου, αξίζει να αναφερθεί, ότι η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κ. Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (ΔΑΚΑΘ) που έχει ως σκοπό την πλήρη αστυνόμευση του Αερολιμένα Μακεδονία Θεσσαλονίκης που έχει διπλασιαστεί πρόσφατα σε εγκαταστάσεις λειτουργούν με οργανόγραμμα που θεσπίστηκε το έτος 2000 με μόλις 117 Αστυνομικούς, που δεν έχει ουδεμία σχέση με τις παρούσες συνθήκες, χρήζει ανάγκης αύξησης της οργανικής δύναμης, ενώ βέβαια στα τέλη του 2021 αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία με συνταξιοδότηση δεκάδες Αστυνομικοί από τη ΓΑΔΘ.
Οπότε λόγω όλων των ανωτέρω, θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας να αποφασίσουν την ενίσχυση της Θεσσαλονίκης με την κάλυψη των κενών θέσεών της με ικανό αριθμό Αστυνομικών με τις Τακτικές Μεταθέσεις έτους 2022, κάτι που πρόκειται να αποφασιστεί σύντομα και αναμένουμε όλοι να δούμε τις σχετικές, θετικές ελπίζουμε, αποφάσεις.
Οι κάτωθι εκλεγμένοι:
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Παναγιώτης
ΔΕΛΙΤΖΑΚΗΣ Γεώργιος
ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ Λάζαρος
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες