Ισραήλ: Ένταση και επεισόδια στην «πορεία των σημαιών» (βίντεο)

Χιλιάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν την Κυριακή στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ την «πορεία των σημαιών», που σηματοδοτεί την κατάκτηση της ανατολικής πλευράς της Αγίας Πόλης από το Ισραήλ, με φόντο τον φόβο νέων συγκρούσεων με Παλαιστίνιους οι οποίοι θεωρούν πρόκληση αυτούς τους εορτασμούς.

Υπήρχε μεγάλη ένταση την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ ήδη πριν αρχίσει, γύρω στις 4 το απόγευμα, η ετήσια πορεία, που αναχώρησε από το κέντρο της Ιερουσαλήμ για να τελειώσει στο Τείχος των Δακρύων, τον ιερότερο τόπο προσευχής του Ιουδαϊσμού κάτω από την Πλατεία των Τζαμιών. Η πορεία διέσχισε την Παλιά Πόλη, που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τομέα που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 και προσάρτησε στο έδαφός του.

Ισραηλινοί, ανάμεσά τους πολλοί νέοι και εθνικιστές, εισήλθαν στην Παλιά Πόλη περνώντας από την «πύλη της Δαμασκού» που οδηγεί στη μουσουλμανική συνοικία.

«Η ημέρα αυτή τιμά την απελευθέρωση της αρχαίας πόλης μας, της αρχαίας πρωτεύουσάς μας, της Ιερουσαλήμ», είπε ο Τζόναθαν Μπνίντικ που ήταν μέσα στο πλήθος.

«Εδώ είναι η χώρα μας, τελεία και παύλα! Οι Παλαιστίνιοι είναι απλά καλεσμένοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όφερ Αμάρ, ένας άλλος 18χρονος Ισραηλινός που μετείχε στην πορεία.

Σύντομης διάρκειας συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών μπροστά από την «πύλη της Δαμασκού», σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. Στο ίδιο μέρος, μέλη της αντιαραβικής ομάδας χούλιγκαν «La Familia» φώναζαν «Θάνατος στους Άραβες», σύμφωνα με μάρτυρες.

Στη μουσουλμανική συνοικία εκτοξεύθηκαν βλήματα σε μετέχοντες στην πορεία, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως και μπουκάλια νερού σε τραυματιοφορείς που μετέφεραν έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο.

Σε όλη την Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Κυριακή σε διαφορετικά επεισόδια, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ένα μικρό drone με παλαιστινιακή σημαία πέταξε για λίγο πάνω από την «πύλη της Δαμασκού» προτού η αστυνομία το επαναφέρει στο έδαφος.

Η πλειοψηφία των εμπόρων έκλεισε τα καταστήματα στη μουσουλμανική συνοικία και οι κάτοικοι έμειναν στα σπίτια τους. Στον δρόμο, πριν από την πορεία, δεκάδες νεαροί εβραίοι εθνικιστές τραγούδησαν εθνικιστικά άσματα και χόρεψαν κρατώντας ισραηλινές σημαίες μπροστά από τους Παλαιστίνιους.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες