Καπνοί και ήχοι από εκρήξεις στη Ράφα, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις του στο νότιο τμήμα του θύλακα. Όλο και περισσότεροι άμαχοι απομακρύνονται από την περιοχή καθώς επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του. Η κατάσταση είναι ασφυκτική αναφέρουν γιατροί αλλά και ο ΟΗΕ. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Ράφα τις τελευταίες μέρες.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το κομμάτι της Ράφα, τα ανατολικά δηλαδή προάστεια της πόλης, και πως μαίνονται σφοδρές μάχες με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.
Στόχος του Ισραήλ είναι η καταστροφή των τούνελ και η εξουδετέρωση 4 μεραρχιών της Χαμάς που δρουν στην περιοχή, όπως είπε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την περιοχή αυτή ήδη την έχουν εγκαταλείψει – σύμφωνα με τον ΟΗΕ – πάνω από 110.000 άμαχοι οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς Αλ Μαγουάσι και προς Χαν Γιούνις.
Αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες είναι ότι η επέκταση αυτή των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ δεν θα έχει τη μορφή γενικευμένης επίθεσης, αλλά θα είναι στοχευμένη και αυτό γιατί το Τελ Αβιβ δεν θέλει να δοκιμάσει περαιτέρω τα όρια της διεθνούς ανοχής.
Πέρασε το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναβάθμιση του ρόλου των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα που θα χορηγούσε νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη με συντριπτική υποστήριξη: 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, εννέα κατά και 25 απείχαν. Η ψηφοφορία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος.
Αυτό το δεύτερο μέρος σημαίνει ότι μια παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη θα προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».
Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο, το οποίο της επιτρέπει να συμμετέχει και να μιλά σε συναντήσεις που συζητούν θέματα σχετικά με την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.
Το ψήφισμα θα διευρύνει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη για να συμμετέχει και να μιλά σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαιώματα πλήρους μέλους στην ψήφο.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ επιβεβαίωσε αυτή τη θέση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται στο τρέχον ψήφισμα.
«Πονοκέφαλος» για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η έκθεση που για το πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί όπλα που λαμβάνει από τις ΗΠΑ
Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η έκθεση που πρέπει – βάσει ενός νέου νόμου – να υποβάλει στο Κογκρέσο για το πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα όπλα που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και πολλές εβδομάδες στην αμερικανική κυβέρνηση γίνονται δύσκολες εσωτερικές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, οι σωστές λέξεις για να ασκηθεί μεν σκληρή κριτική στο Ισραήλ, χωρίς όμως να κατηγορηθεί επισήμως ότι παραβιάζει τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και αποτρέπει την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμη ζώνη. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τερματισμό πωλήσης όπλων.
Aυτή η έκθεση έρχεται στην δυσκολότερη δυνατή συγκυρία με τις σχέσεις των δυο χωρών να είναι ήδη εξαιρετικά τεταμένες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – προκειμένου να μην διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με το Ισραήλ αλλά και να μην εκτεθεί και το ίδιο για τις επιλογές του – θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα περιγράφει την συνολικότερη κατάσταση ως εξαιρετικά κρίσιμη, προσθέτοντας ότι ακόμη αξιολογούνται συγκεκριμένα περιστατικά.
Δεν θα καταλήξει δηλαδή στο ότι παραβιάζονται από το Ισραήλ οι ανθρωπιστικοί νόμοι όπως περιγράφονται στο συγκεκριμένο νόμο.