Καιρός στην Κρήτη: Νέα μεταβολή από την Πέμπτη – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα και ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Σε σταδιακή ύφεση βρίσκεται η κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς τα έντονα φαινόμενα εξασθενούν.

Βροχές και τοπικές μπόρες, πάντως, αναμένεται να επιμείνουν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, κυρίως στις βόρειες και ορεινές περιοχές του νησιού.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Όλγα Παπαβγούλη, τα φαινόμενα έχουν χάσει μέρος της δυναμικής τους, ωστόσο το έδαφος σε πολλές περιοχές της Κρήτης είναι ακόμα κορεσμένο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για νέες βροχοπτώσεις.

Την σφοδρότητα των φαινομένων μαρτυρά το ύψος του νερού που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, με την περιοχή των Χανίων, προς τη Σαμαριά να έχει συγκεντρώσει έως και 840 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Στο Ρέθυμνο τοπικά καταγράφηκαν περίπου 660 τόνοι, ενώ στο Οροπέδιο Λασιθίου περίπου 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Αναφορικά με την Αθήνα, καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε διάστημα δύο ετών, ποσότητα που στην Κρήτη έπεσε τοπικά μέσα σε μόλις πέντε ημέρες.

Καιρός στην Κρήτη: Διάσπαρτες μπόρες έως τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, με διάσπαρτες μπόρες να σημειώνονται από τα Χανιά έως το Λασίθι.

Τα φαινόμενα αναμένονται να χτυπήσουν κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα του νησιού, χωρίς να υπάρχει μία συγκεκριμένη περιοχή που να αντιμετωπίζει αποκλειστικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, η ένταση τους δεν πρόκειται να φτάσει ούτε στο ελάχιστο με όσα βίωσε η Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες. Με το πέρασμα της ώρας, οι βροχές θα εξασθενούν όλο και περισσότερο.

Καιρός στην Κρήτη: Ανεβαίνει ο υδράργυρος και υποχωρούν οι βοριάδες

Σιγά σιγά θα δούμε υποχώρηση των ισχυρών βοριάδες, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες ξεπέρασαν κατά τόπους τα 8 και 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα αναμένεται να περιοριστούν έως τα 6 μποφόρ.

Παράλληλα, θα δούμε τον υδράργυρο να σημειώνει αύξηση, φτάνοντας τους 25-27 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 28 βαθμούς στα δυτικά.

Την Τρίτη αναμένεται γενικά καλοκαιρία στη χώρα, χωρίς σημαντικά φαινόμενα.

Το σκηνικό του καιρού αλλάζει για ακόμη μια φορά από την Πέμπτη, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο, δεν αναμένεται να έχουν την ένταση όσων έπληξαν την Κρήτη, ωστόσο θα χρειαστεί προσοχή στις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας.

Ρέθυμνο: Κλειστά τα σχολεία του Δήμου Αμαρίου τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα (5/10) δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο, όπως ανακοινώθηκε.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Αμαρίου με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού, καθώς τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να επηρεάζουν την περιοχή.

Παράλληλα, οι δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις, εξαιτίας των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, καθιστούν αναγκαία την αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Στην Κρήτη τη Δευτέρα διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να μεταβεί στην Κρήτη διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στο νησί.

Στην Περιφέρεια Κρήτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης, την καταγραφή των ζημιών και τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Στη συνέχεια, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές του Μυλοποτάμου, της Ιεράπετρας και του Οροπεδίου Λασιθίου, ώστε να ενημερωθεί επιτόπου για την κατάσταση και τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός, και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.

Την μετάβαση του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.



ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

guest
0 Σχόλια
Oldest
Newest
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ