30.7 C
Athens
29.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
More

  Κακαβάς: «Στρατηγοί κλέβουν τα παιδιά των αποστράτων»


  Γράφει ο Δημήτριος Χρ. Κακαβάς

  Σύμφωνα με την υπ. Αριθ. 2412/Φ.951/360/431347/1984(ΦΕΚ Β-74/15.2.1984), Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθορίστηκε η μορφή και ο τρόπος καταβολής μερίσματος στα παιδιά των μετόχων και Μερισματούχων του Μ.Τ.Σ. Το μέρισμα αυτό τιτλοφορήθηκε Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (Β.Ο.Ε.Α.).

  Προς αποφυγή της οποιαδήποτε παρερμηνείας ή παρεξήγησης, επαναλαμβάνω ότι με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. θεσμοθετήθηκε η καταβολή ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ στα παιδιά των μετόχων & μερισματούχων του Μ.Τ.Σ. Δηλαδή από τα ΔΙΚΑ τους χρήματα, τα οποία παρακρατούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, κάθε μήνα από τον μισθό, και αποδίδονται ως μέρισμα όταν το κάθε παιδί συμπληρώσει το 25 έτος της ηλικίας του.


  Κάθε οικογένεια αστυνομικού ή στρατιωτικού ένιωθε την σιγουριά, εδώ και 40 χρόνια, ότι τα παιδιά τους σε έναν πολύ κρίσιμο χρόνο θα λάμβαναν μια ουσιαστική οικονομική βοήθεια. Βλέπετε στην ηλικία των 25, είναι περίπου ο χρόνος που κάθε νέο παιδί έχει ολοκληρώσει τις σπουδές ή την εκπαίδευση και όποιες άλλες τυπικές υποχρεώσεις και έχει τεράστια ανάγκη στήριξης για να ξεκινήσει ή να βελτιώσει την δική του, πλέον, ζωή.

  Το συγκεκριμένο μέρισμα έχει περάσει από «σαράντα κύματα» τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς μειώσεις και περικοπές με αποτέλεσμα να είναι πλέον κλάσμα του ποσού που αποτελούσε το Β.Ο.Ε.Α. στα προ του μνημονίου χρόνια. Την τελευταία πενταετία τουλάχιστον, αναδύθηκε μια ακόμη απατεωνίστικη πρακτική. Όσοι δικαιούχοι πληρούσαν τα χρονικά κριτήρια για την λήψη του μερίσματος, λαμβάνουν ΤΜΗΜΑ αυτού και μια υπόσχεση ότι στο μέλλον θα λάβουν ακόμη ένα μικρό «τσοντάρισμα»! Οι αλλοπρόσαλλες και απατηλές αυτές πρακτικές έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Μ.Τ.Σ. αλλά και την οργή και αγανάκτηση των οικογενειών των δικαιούχων.


  Τα φετινά Χριστούγεννα Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αποφάσισαν (στις 25 Οκτωβρίου 2022), λαμβάνοντας υπόψιν πέραν των άλλων και δύο πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (υπ’ αρ. 02/09/03-02-2022 και 13/01/19-08-2022) να δώσουν την χαριστική βολή στα παιδιά και τις οικογένειες των μετόχων του Μ.Τ.Σ.

  Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ. 951.1/101/1243962/Σ. 5091/2022 ΦΕΚ 6694/Β/23-12-2022, ΚΛΕΒΟΥΝ ακόμη και το 50% σε αρκετές περιπτώσεις, του μερίσματος των εν αποστρατεία μετόχων!
  Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο αφού ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι η ΑΠΑΤΗ έγινε για λόγους … ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Μιας και όπως ισχυρίζονται θα πρέπει να στηριχθούν τα μερίδια των ανώτατων Αξιωματικών αλλά και η βιωσιμότητα του Ταμείου! Πως όμως λειτουργούσε το Μ.Τ.Σ. μέχρι σήμερα; Εάν τα οικονομικά στοιχεία του Μ.Τ.Σ. είναι τόσο δυσχερή, προς τι η πρόταση και αποδοχή για μείωση του ποσοστού που λαμβάνει το Μ.Τ.Σ.. από 4% σε 2% από τις εξοπλιστικές δαπάνες;

  Είναι δε τόσο προκλητική η ΑΠΑΤΗ & η ΚΛΟΠΗ του χρηματικού μερίσματος από τα παιδιά των εν αποστρατεία στελεχών του Στρατού και της Αστυνομίας που εκδόθηκαν αμέσως επιστολές διαμαρτυρίας από τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των αποστράτων και σχεδιάζονται ΑΜΕΣΑ κινητοποιήσεις για την απόσυρση της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ αυτής Κ.Υ.Α.

  pinakas

  Δημήτριος Χρ. Κακαβάς

  Αξ/κος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

  Πρώην πρόεδρος Ε.Α.Υ. Φθιώτιδας

  Πρώην μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ