Search
Close this search box.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε επιφυλακή Πολιτική Προστασία και Ένοπλες Δυνάμεις – Ενεργοποιείται το 112

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (21/1) υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρήτης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργείου Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρήτης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα γενικής αποφυγής, . Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο περιφερειάρχης. Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Σπύρος Βαρσ. της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Σπυρίδων Λάσκος, καθώς και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος ​​Θεοδώρου.
Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ μετακινούνται προς τα νησιά για την κακοκαιρία
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε αναλυτικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία που θα ακολουθήσει η επερχόμενη κακοκαιρία, ενώ οι «παρών» έδωσαν το σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ. , Αναστάσιος Μάνος, και εκπρόσωπος των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρικής Οδό ΑΕ).
Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι η συνεργεία του ήδη μετακινείται προς τις νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτρική παροχή, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εάν πρέπει να συμβούν. Επίσης, ο Διαχειριστής έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).
Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση τους σε περίπτωση ανάγκης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεχειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγευτών. ονομασία «Βορέας», ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.
Ομοίως, όπως σημείωσε ο κ. Φλώρος, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου με προσωπικό και μέσα.
Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.
Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα για την κακοκαιρία
Επιπλέον, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν κακές φορεσιές σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των , όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης», με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον συντονισμό των υπηρεσιών και την άμεση επίλυση προβλημάτων.
Ο κ. Ο Στυλιανίδης τόνισε ότι όλοι οι παίκτες θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας να επιλυθούν. . όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες