19.4 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

  Καραμαλάκης: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και αδιαίρετα»


  Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  Αναλυτικά:
  Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει την 10η Δεκεμβρίου ως «Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και με αυτό τον τρόπο αναγορεύεται ως παγκόσμιος θεσμικός προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών, εν γένει, συντελεί στη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας σε κάθε άνθρωπο τις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, ενώ η εφαρμογή τους ερείδεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
  Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και αδιαίρετα, εκπηγάζουν από τη φυσική υπόσταση του ανθρώπου και συνιστούν το ουσιωδέστερο συστατικό των αρχών του ανθρωπισμού, ενώ είναι τα καταγεγραμμένα και κοινώς αποδεκτά δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και οι κατακτηθείσες στην πορεία του γένους ατομικές, πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες. Το διεθνές πλαίσιο προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύεται και περιφρουρείται από την οργανωμένη και διαρκή δράση του συνόλου των χωρών παγκοσμίως για την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την εξάλειψη κάθε μορφής παραβίασής τους.
  Η Ελληνική Αστυνομία, θέτοντας ως προϋπόθεση της δράσης της το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτεραιοποιεί την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, τον ανήλικο, τον ηλικιωμένο, το Άτομο με Ειδικές Ανάγκες, την κακοποιημένη γυναίκα και κάθε άτομο που θίγεται ατομικά και κοινωνικά. Προς τον σκοπό αυτό και υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κοινωνίας, είναι αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση και η άμεση επέμβαση σε κάθε μορφής πράξη βίας και σε συμπεριφορές, που προσβάλλουν και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων μας, αντιβαίνοντας στο ισχύον, νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων αυτών καταπολεμά τις διακρίσεις, την ανισότητα, την αναξιοκρατία και το φόβο, υπό τον όρο αυτή να παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως και με σεβασμό πάντα στους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας.
  Ο αστυνομικός ως αρωγός της κοινωνίας, οφείλει να αφουγκράζεται διαρκώς τις ανάγκες ασφάλειας και καλείται σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο να συνδράμει στην περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, προστατεύοντας το κοινωνικό σύνολο, εν γένει, καθώς και κάθε άτομο ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας, θρησκείας, ταυτότητας φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού, ο οποίος πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμόζεται από το σύνολο του προσωπικού, καθιερώνει ως γενική υποχρέωση τον σεβασμό της αξίας του ατόμου και την προστασία των δικαιωμάτων του.
  Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο εκπλήρωσης της κοινωνικής αποστολής της, η Ελληνική Αστυνομία διασφαλίζει την έννομη τάξη, προασπίζει την κοινωνική ευρυθμία και παρέχει αίσθημα ασφάλειας και υγιές κίνητρο στους πολίτες για πρόοδο και πολιτισμό. Περαιτέρω, η κατοχύρωση του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του αστυνομικού έργου και στην αποδοχή του θεσμικού ρόλου του Σώματος, ως σημαντική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ατόμου και τη βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη ο 32χρονος ναρκομανής που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του
  Νέα πρόκληση από τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Πέρασαν χειροπέδες σε διευθυντή Γυμνασίου στη Πιερία (βίντεο)
  Δολοφονία ταξιτζή στη Θεσσαλονίκη: Η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή της μάνας και απαλλαγή για την κόρη
  Απόπειρα ληστείας στα ΕΛΤΑ Κορωπίου: Στον ανακριτή ο δράστης (εικόνες)
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ