13 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

  «Καρφιά» από τον πρώην επικεφαλής της Frontex: «ΜΚΟ, Σόρος και Τουρκία πίσω από την απομάκρυνσή μου»


  Ο Fabrice Leggeri, πρώην επικεφαλής της Frontex έδωσε μία συνεντευξη στην γαλλικη εφημεριδα Le Figaro με τίτλο «Οι ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και αναφέρθηκε στους λόγους της αποχώρησής του από την υπηρεσία αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτό συνέβη λόγω πιέσεων των ΜΚΟ και της Τουρκίας, ενώ απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι συγκάλυπτε μεγάλα λάθη.

  Παράλληλα, αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τουρκική προπαγάνδα περί παράνομων απωθήσεων μεταναστών από το λιμενικό της χώρας μας, έχει καταρρεύσει.


  Παρατίθενται τα σημεία με ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές.

  Η ευρωβουλευτής (Renaissance) Fabienne Keller πιστεύει ότι η παραίτησή σας από τη Frontex το 2021 δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής διαφωνίας, αλλά «σοβαρών λαθών». Επαναλαμβάνει τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf). Τι της απαντάτε;

  Fabrice Leggeri: Της απαντώ ότι η Olaf ξεκίνησε μια έρευνα τον Νοέμβριο του 2020 με βάση μια ανώνυμη καταγγελία και τη διαβίβαση της ίδιας ανώνυμης επιστολής στην Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson. Όλο αυτό αποτελούσε τη συνέχεια της δημοσίευσης μη επιβεβαιωμένων βίντεο με «θαλάσσιες απωθήσεις» ή «βίαιες θαλάσσιες απωθήσεις» που δόθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή και δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.


  Η Frontex κατηγορείτο από αυτό το άρθρο ότι ήταν συνένοχος σε τέτοιες ενέργειες κατά των μεταναστών στην Ελλάδα.

  Ωστόσο, η έρευνα του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex κατέληξε στο συμπέρασμα, τον Φεβρουάριο του 2021, ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη.

  Η έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε προς την ίδια κατεύθυνση τον Ιούλιο του 2021. Αλλά να που τον Φεβρουάριο του 2022, η Olaf, της οποίας η αποστολή είναι κανονικά να διαφυλάττει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα στην έρευνά της ότι φερόμουν να έχω αποκρύψει παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών.

  Σε απάντηση στα τέλη Απριλίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex, με 22 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή, απέρριψε τη σύσταση της Olaf να κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον μου.

   Χρειαζόταν να σας επιβάλουν κυρώσεις, αφού παραιτηθήκατε την ημέρα που εξεταζόταν αυτή η έκθεση;

  Fabrice Leggeri: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex είχε την εξουσία να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μου, ακόμη και μετά την παραίτησή μου. Δεν το έκανε, με μια πολύ ευρεία πλειοψηφία. Παραιτήθηκα επειδή αυτή η έκθεση ερχόταν να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο εχθρικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους της Επιτροπής εναντίον μου. Δεν μπορούσα πια να δουλέψω.

  Τι ακριβώς σας προσήπτε η Olaf;

  Fabrice Leggeri: Όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από κάποιον, εύκολα βρίσκουμε πρόσχημα. Με κατηγόρησαν, λοιπόν, για «απιστία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Είχα απλώς λάβει υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που είχε εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα σύνορά της με την Τουρκία.

  Οι υποτιθέμενες «κακές συμπεριφορές» είχαν να κάνουν με τη δημιουργία ενός εσωτερικού οργανισμού που θεωρείτο «υπερβολικά συγκεντρωμένος» από την Επιτροπή και «πολύ απαιτητικός» από ορισμένα στελέχη. Και πάλι σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2023 ότι δεν συνέτρεχε λόγος να κινηθούν πειθαρχικές διώξεις εναντίον μου.

  Οι πιέσεις από τις ΜΚΟ και την Τουρκία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να τεθείτε στο περιθώριο;

  Fabrice Leggeri: Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Οι ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών κάνουν ενέργειες. Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος George Soros, γνωστός για τις θέσεις του υπέρ των ανοιχτών συνόρων, μέσω του ιδρύματος Open Society, χορήγησε επιχορήγηση έρευνας σε «νέους δημοσιογράφους ερευνητές» από το Der Spiegel, το Lighthouse Reports ή το Bellingcat. Αυτοί είναι οι ιστότοποι που δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2020 βίντεο που παρασχέθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή και κατηγορούσαν τη Frontex για συνενοχή με την Ελλάδα για τη διεξαγωγή βίαιων θαλάσσιων απωθήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος.

  Και τι να σκεφτούμε για τις επίσημες τουρκικές δηλώσεις που έγιναν στην Άγκυρα τον Ιούνιο του 2022 κατά τη δημόσια παρουσίαση μιας «ειδικής έκθεσης για τις απωθήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος»; Οι τουρκικές αρχές δήλωναν ευχαριστημένες που οι προσπάθειές τους να απομακρύνουν τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex είχαν στεφθεί με επιτυχία από την ΕΕ.

  Ο δίκαιος έλεγχος των συνόρων είναι δύσκολη δουλειά όπου πρέπει να είσαι αποτελεσματικός και να σέβεσαι τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα λέγατε ότι η υπηρεσία σας το πέτυχε αυτό μεταξύ 2015 και 2022;

  Fabrice Leggeri: Διαβεβαιώνω ότι υπό την ηγεσία μου, η Frontex έδωσε κάθε εγγύηση σοβαρότητας και ότι σεβάστηκε το πνεύμα και το γράμμα της αποστολής της. Αλλά πρέπει να υποστηριχθεί με πολύ περισσότερη σαφήνεια, και γι’ αυτό επέλεξα να συμμετάσχω στη λίστα του RN με επικεφαλής τον Jordan Bardella. Πιστεύω ότι είναι ο μόνος σχηματισμός που μπορεί να υπερασπιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σαφή γραμμή σε αυτά τα θέματα με την έννοια του ενισχυμένου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν.

   


  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ