Ο δρ Will Kang, ορθοπεδικός χειρουργός στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι υπάρχουν πέντε πράγματα που η σύζυγός του, ογκολόγος, δεν του επιτρέπει ποτέ να αγοράσει, επειδή συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου.
Σε ένα πρόσφατο Reel στο Instagram, ο Dr Kang αποκάλυψε ότι υπάρχουν ορισμένα μαγειρικά σκεύη και κουζινικά είδη που το ζευγάρι αποφεύγει: αντικολλητικά τηγάνια και πλαστικά σκεύη, ειδικά τα μαύρα.
Τα προϊόντα αυτά είναι κατασκευασμένα με PFAS, γνωστά ως «παντοτινά χημικά», που πιστεύεται ότι διαταράσσουν ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και οδηγούν σε καρκίνο του μαστού.
Το μαύρο πλαστικό περιέχει συχνά ακόμη υψηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων επιβραδυντικών φλόγας, τα οποία μπορούν να διαρρεύσουν στο φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
«Όχι» σε επεξεργασμένα κρέατα και καραμέλες
Ο γιατρός αποκάλυψε επίσης ότι δεν αγοράζει επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους. Επίσης, περιέχουν νιτρικά, χημικές ουσίες που προορίζονται να τα διατηρήσουν φρέσκα.
Όταν θερμαίνονται, τα νιτρικά άλατα μπορούν να υποστούν μια αντίδραση που τα μετατρέπει σε χημικές ουσίες Ν-νιτροζώνης (NOC).
Αυτές οι χημικές ουσίες βλάπτουν τα κύτταρα που επενδύουν το παχύ έντερο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο και κάνοντάς τα πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο της ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο.
Όσον αφορά τις καραμέλες, αναφέρει ότι έχουν δεχτεί πυρά τα τελευταία χρόνια επειδή είναι γεμάτες από χρωστικές ουσίες όπως το Red 40, που έχει απαγορευτεί σε ορισμένες πολιτείες λόγω φόβων για ορμονικές διαταραχές και ορισμένους καρκίνους στα ζώα.
Πηγή: Dnews