Επιπρόσθετες αλλαγές έρχονται στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), αποτέλεσμα της κακής οδηγικής συμπεριφοράς οδηγών, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως ανάφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, θα περιλαμβάνει πιο αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τις ισόπεδες διαβάσεις των τρένων ή εμποδίζουν την κυκλοφορία των συρμών.
«Υπάρχουν 3-4 ζητήματα που θέλουμε να αυστηροποιήσουμε με τον ΚΟΚ, όπως η παρεμπόδιση σιδηροδρομικού έργου. Το βασικό που αλλάζει στο νέο Κώδικα είναι ότι η ποινή θα πηγαίνει στον οδηγό και όχι στο όχημα. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο ΚΟΚ είναι ότι για όσους επαναλαμβάνουν παραβάσεις θα επιφέρει διπλές και τριπλές ποινές. Αυστηρότερες τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Η κατάθεση του νέου ΚΟΚ προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου και η έναρξη ισχύος του – αφού περάσει η τρίμηνη διορία – από το φθινόπωρο.
Νέος ΚΟΚ: Πότε θα τοποθετηθούν οι «έξυπνες» κάμερες
Όσον αφορά τις 1.000 κάμερες στους δρόμους, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και η τοποθέτηση των πρώτων 300 καμερών θα αρχίσει σε περίπου δύο μήνες. «Το συντονιστικό κέντρο που θα βλέπει το υλικό από τις κάμερες, θα αποδίδει ψηφιακά τις κλήσεις. Τα χρήματα που θα εισπράττονται θα επανεπενδύονται στον οδική ασφάλεια».