Search
Close this search box.

Κρας τεστ για τις μάσκες: Πόσο προστατεύει ο κάθε τύπος από τη μετάλλαξη Όμικρον (εικόνα)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal, στην οποία ειδικοί υγείας αναλύουν πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας και εξηγούν ποια από αυτές προστατεύουν καλύτερα και γιατί.
Υφασμάτινη μάσκα
Με τις λοιμώξεις να αυξάνονται λόγω της ταχέως διαδεδομένης μετάλλαξης Όμικρον, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων, οι γιατροί προτρέπουν τώρα τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου, οι οποίες, όπως λένε, ενδέχεται να μην παρέχουν αρκετή προστασία έναντι του ιού. Αντίθετα, συνιστούν να συνδυάσετε υφασμάτινες μάσκες με χειρουργικά μοντέλα ή να προχωρήσετε σε ισχυρότερες μάσκες αναπνοής.
Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.
Οι υφασμάτινες μάσκες μονής στρώσης, τις οποίες πολλοί άνθρωποι προτιμούν για άνεση και στυλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρότερα αερολύματα ή σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό, σύμφωνα με ειδικούς λοιμωξιολόγους.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.
«Αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας», λέει η Μόνικα Γκάντι, ειδικευόμενη σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Μάσκες υψηλής προστασίας – Χειρουργικές μάσκες
Η Δρ Γκάντι συνιστά τις μάσκες N95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες στις ΗΠΑ, ή τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη αντίστοιχα. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, συνιστά διπλή κάλυψη – μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Οι χειρουργικές μάσκες είναι κατασκευασμένες από πολυπροπυλένιο, το οποίο έχει χαρακτηριστικά ηλεκτροστατικού φορτίου που μπλοκάρουν τον ιό.
«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη μάσκα ή απλώς μια χειρουργική μάσκα, δεν θα έχει καμία διαφορά» με αυτήν την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη, λέει.
Μάσκες Ν95
Άλλοι στον τομέα λένε ότι οι χειρουργικές μάσκες υψηλής ποιότητας, που φοριούνται σωστά, προσφέρουν προστασία, αλλά θα ήθελαν επίσης περισσότερα δεδομένα και έρευνα για το πώς αντιστέκονται στην Όμικρον.
Οι μάσκες N95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ, έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες. Αυτό το πιο σφιχτό πλέγμα, μαζί με ένα ηλεκτροστατικό φορτίο στο υλικό, καθιστά γενικά τέτοιες μάσκες τις πιο αποτελεσματικές στην παγίδευση μεγαλύτερων σταγονιδίων και αερολυμάτων που εκπνέονται από τον χρήστη. Επίσης, εμποδίζουν καλύτερα τέτοια σωματίδια από την εισπνοή.
Οι σωστά τοποθετημένες, πιστοποιημένες μάσκες N95 μπορούν να φιλτράρουν έως και το 95% των σωματιδίων στον αέρα.
«Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα. Αλλά οι υφασμάτινες μάσκες και μετά οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες διαμετρήματος N95», λέει ο Ranu Dhillon, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital.
Η Μέγκαν Σρίνιβας, κλινικός ιατρός και λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, λέει ότι αυτή και άλλα μέλη της οικογένειας φορούν μάσκες KN95, οι οποίες έχουν πέντε στρώματα επικαλυπτόμενου υλικού και πιο σφιχτή εφαρμογή για να μειώσουν τα σταγονίδια από τη διαφυγή ή την είσοδο.
Θα συνιστούσε αυτές τις ίδιες μάσκες, που κυκλοφορούν σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο τη νέα χρονιά. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει εξουσιοδοτημένες χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.
«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό και να πούμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», λέει.
Ο Γκράχαμ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, λέει ότι κάθε ποιοτική μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά—καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα— προσφέρει προστασία.
Ο Δρ Σνάιντερ λέει ότι, θα ήθελε δεδομένα από το CDC για το πώς εξαπλώνεται η Όμικρον και εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών. Ανησυχεί για τον αριθμό των ανθρώπων στην κοινότητα που δεν φορούν μάσκες κανενός τύπου.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο χρόνος που χρειάζεται να μεταδοθεί ο κορονοϊός
Σε γράφημα της WSJ παρουσιάζεται ο χρόνος μετάδοσης του ιού από άτομο με κορονοϊό σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.
Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.
Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εγκατάλειψη βρέφους στο Χαλάνδρι: Στα ίχνη της γυναίκας που το άφησε – Τι δείχνουν οι κάμερες
Βόλος: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε 22χρονο και εξαφανίστηκε
Σοβαρό τροχαίο στην Κοζάνη: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε δέντρο – Διασωληνωμένος ο 18χρονος οδηγός (εικόνες)
Καμένα Βούρλα: Ασθενής με κορονοϊό απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον αδελφό και τη μητέρα του
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες