Δύο νεκρά άλογα βρέθηκα σε δυσπρόσιτους γκρεμούς της Πάρνηθας, με τις πρώτες καταγγελίες από φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν λόγο ότι τα άλογα τα εγκατέλειψαν στο συγκεκριμένο σημείο ιδιοκτήτες τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα σώματα των δύο αλόγων βρέθηκαν σε απότομη πλαγιά της δυτικής Πάρνηθας, μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Δήμου Φυλής, από εθελοντές που σιτίζουν αδέσποτα ζώα στην περιοχή. Τα άλογα φαίνονται άσχημα τραυματισμένα καθώς από την πτώση θα προσπάθησαν πιθανόν να ανέβουν ή να κατέβουν, αλλά τα εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους και πέθαναν βασανιστικά.
Η καταγγελία για παρόμοιο περιστατικό το 2022
Απ’ ό,τι φαίνεται, το ντροπιαστικό γεγονός δεν είναι διόλου περιστασιακό αλλά αποτελεί πάγια πρακτική σε εκείνο το εγκαταλελειμμένο κομμάτι της «Αττικής Πράσινης Περιφέρειας». Πριν από 7 περίπου μήνες τον Οκτώβρη του 2022 υπήρξε παρόμοιο περιστατικό στο ίδιο ακριβώς σημείο.Το πιθανότερο είναι οτι τα ζώα τα πετάνε ζωντανά (γέρικα, άρρωστα ή ανεπιθύμητα) τα μεταφέρουν ή μπορεί να τα κυνήγησαν στο σημείο.
Η επιλογή του σημείου δεν είναι τυχαία καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από περαστικούς στο δρόμο. Στο σημείο βρίσκονται και οστά άλλων ζώων. Το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis» κατέθεσε καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ και ζήτησε την άμεση νεκροψία και ιχνηλάτηση τους, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική σήμανση.
Επείγουσα καταγγελία και Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Δημόπουλο Γεώργιο κατέθεσε η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής», σε συνεργασία με το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis» και την «Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – «ΠΦΟ.» με τα ακόλουθα αιτήματα:
- για την νεκροψία των άτυχων ζώων με στόχο την διαλεύκανση των αιτίων του θανάτου τους και την ανεύρεσή τυχόν μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων,
- για τον έλεγχο της καταγραφής τους στην Κτηνιατρική υπηρεσία της σχετικής Περιφερειακής Ενότητας, για την επακόλουθη ιχνηλάτησή τους και για την ανεύρεση τυχών υπεύθυνων του απεχθούς εγκλήματος και,
- για την επακόλουθη αξιοπρεπή υγειονομική ταφή τους, αυτών και των όσων άλλων είχαν παρόμοια τύχη σε εκείνο το εγκαταλελειμμένο κομμάτι της «Αττικής Πράσινης Περιφέρειας» .
- Μολονότι η υπεύθυνη κατοχή και φροντίδα ζώων θα πρέπει πάντα να αποτελούν ελάχιστη απαίτηση, πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τα ιπποειδή στην Ελλάδα όσον αφορά την υγεία και την καλή διαβίωση καταδεικνύουν ότι η εν λόγω απαίτηση συχνά παραβλέπεται. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει κάποιες από τις κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τα ιπποειδή χωρίς όμως χωρίς να υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο.
Να σημειωθεί στις 21 Οκτωβρίου 2022 η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής των ιπποειδών τους στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου με πολυετή καθυστέρηση και μετά τον αγώνα οργανώσεων. Συγκεκριμένα, το σωματείο Ιππόθεσις προέβη σε καταγγελίες στην Ευρωπαική Ένωση για να αναγκάσουν το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ωστόσο,δεν εφαρμόζει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό.