Φυλακές: Έρχεται σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Σωφρονιστικοί και φρουροί σχολιάζουν τις αλλαγές

Με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κατασκευαστούν τα νέα καταστήματα κράτησης, τόσου αυτών των φυλακών τύπου Γ, όσο και αυτό που θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι των φυλακών του Κορυδαλλού. Τα δυο νέα σωφρονιστικά καταστήματα θα δημιουργηθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας, με αρμόδια επιτροπή να εξετάζει κάθε διαθέσιμη έκταση που ανήκει στο δημόσιο ή στον στρατό.
Η αρχική σκέψη για κατασκευή φυλακών στη Μαλακάσα φαίνεται να απομακρύνεται για ώρας και να κερδίζει έδαφος η κατασκευή νέων φυλακών στο χώρο του Αυλώνα, εκεί που υπάρχει ήδη σωφρονιστικό κατάστημα. Το πλέον πιθανό σενάριο θέλει την υπάρχουσα δομή να γκρεμίζεται και στη θέση της να δημιουργείται μια νέα φυλακή με χωρητικότητα 2.500 κρατουμένων.
Άλλωστε στο σημείο το δημόσιο κατέχει μια επιπλέον έκταση της τάξης των 50 και πλέον στρεμμάτων και τηρεί όλες τις χωροταξικές προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος. Η περιοχή άλλωστε λόγω και της εγγύτητάς της με την Εθνική Οδό καλύπτει και τη βασική προϋπόθεση που έθεσε εξαρχής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είχε δηλώσει: «Μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι πλησίον των δύο Εθνικών Οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας ή της Αττικής Οδού».
Η σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου
Η μεταφορά των κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού, παρά τις ειλικρινής προθέσεις της κυβέρνησης να γίνει πράξη, μόνο εύκολη δεν θα είναι. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η κατασκευή ενός σωφρονιστικού καταστήματος – μαμούθ όπως αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα λύσει στο σύνολό τους τα προβλήματα υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων, θα χρειαστεί το λιγότερο 3 χρόνια και τουλάχιστον 100.000. ευρώ, χρήματα που λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, μοιάζει απίθανο να εκταμιευθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ως εκ τούτου, αναμένεται μετά απο σχετικό διεθνή διαγωνισμό, να ανατεθεί η κατασκευή των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία που θα κάνει το έργο και εν συνεχεία θα το μισθώσει στο δημόσιο, έως ότου αποπληρωθεί το κόστος κατασκευής τους.
Σοφία Νικολάου: Ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος
Την ευθύνη του σχεδιασμού των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων έχει αναλάβει η γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής, αρμόδια για τα σωφρονιστικά καταστήματα, κυρία Σοφία Νικολάου, που από τα πρώτα δείγματα γραφής της, έδωσε το στίγμα της, στο οποίο γίνεται ξεκάθαρο πως «τελειώνει η ανοχή της εγκληματικότητας εντός των φυλακών και πλέον θα εφαρμοστούν κανόνες», ενώ επεσήμανε πως «σκοπός μας είναι κάθε μέρα να κερδίζουμε και κάτι από αυτά που έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στις φυλακές. Πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες, τα ναρκωτικά και κάθε είδους εγκληματική συμπεριφορά». Ήδη η κυρία Νικολάου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, από τους οποίους ζήτησε να καταθέσουν φακέλους με λεπτομερείς αναφορές των προβλημάτων που υπάρχει σε κάθε κατάστημα, τις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και της εγκληματικότητας που παρουσιάζει το σωφρονιστικό κατάστημα που διοικούν. Παράλληλα έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με σωματεία εργαζομένων στις φυλακές, όπως με αυτό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων εξωτερικής φύλαξης των φυλακών, με τους οποίους συζήτησε τα αιτήματα και τις προτάσεις τους, ενώ εντός του προσεχούς διαστήματος θα συναντηθεί με το σύνολο των εργαζομένων.
Γιώργος Κωστίκας: Θετικές οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση
Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση των προθέσεων της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, κύριο Γιώργο Κωστίκο, που μιλώντας στo «Law And Order» σημειώνει πως με την μεταφορά των φυλακών εκτός αστικού ιστού, «το επίπεδο ασφάλειας θα είναι διαφορετικό γιατί αλλιώς καλείσαι να ενεργήσεις εντός οικιστικού ιστού και αλλιώς εκτός».
«Να σας πω ένα απλό παράδειγμα, εντός οικιστικού ιστού, ακόμη και η χρήση jammer, του συστήματος δηλαδή που μπορεί να μπλοκάρει την χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους και υπερπτήσεις drone γίνεται αδύνατη, καθώς μαζί με την διακοπή σήματος εντός φυλακών, υπάρχουν παρεμβολές και για τους πολίτες κοντά στις φυλακές. Επίσης, σε μια ενδεχόμενη ένοπλη επίθεση είναι δύσκολο να ενεργήσουμε, καθώς επίσης και σε μια απόπειρα απόδρασης εντός αστικού ιστού είναι δύσκολο να πυροβολήσεις λόγου χάρη, γιατί γύρω υπάρχουν σπίτια, όπως έγινε με τον Παλαιοκώστα απο τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ όταν πήγε να φύγει ο Βλαστός από τα Τρίκαλα, έγινε «πόλεμος» και δεν έφυγε. Ο κύριος Κωστίκας πάντως εκφράζει τις ενστάσεις του ως προς τις φυλακές τύπου Γ, καθώς όπως σημειώνει οι συγκεκριμένες φυλακές θα πρέπει «να είναι το ύστατο μέσο σωφρονισμού για κρατουμένους που αρνούνται να συμβαδίσουν με τους κανόνες του σωφρονιστικού συστήματος και δεν διστάζουν λόγου χάρη να ασκήσουν βία κατά υπαλλήλου των φυλακών. Γιατί, όταν γνωρίζει ο κρατούμενος πως δεν θα έχει επισκεπτήριο, δεν θα έχει δικαίωμα άδειας, αλλάζει η συμπεριφορά του. Αυτό μπορεί να γίνει με την παράλληλη μεταφορά στις φυλακές τύπου Γ κρατούμενων καταδικασμένων για τρομοκρατία και σοβαρές ποινικές υποθέσεις».
Σπύρος Καρακίτσιος: Πρέπει να υπάρξει κατηγοριοποίηση των φυλακών
Εν αναμονή συνάντησης με τη γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής αρμόδιας τα σωφρονιστικά καταστήματα, είναι και ο κύριος Σπύρος Καρακίτσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρoνιστικών Υπαλλήλων που προτείνει την κατηγοριοποίηση των φυλακών, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στo «Law And Order», « εμείς είμαστε κατά των φυλακών τύπου Γ, καθώς είναι διαφορετικό πράγμα η συμπεριφορά του κρατουμένου για το αδίκημα που έχει κάνει έξω απο την φυλακή και είναι διαφορετικό πράγμα η πειθαρχική συμπεριφορά ενός κρατούμενου μέσα στη φυλακή. Αυτό που έχουμε προτείνει είναι η πλήρης κατηγοριοποίηση των καταστημάτων κράτησης στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Δηλαδή, φυλακές υπότροπων κρατουμένων, φυλακές, υποδίκων, καταδίκων, φυλακές για ναρκωτικά, φυλακές για παιδόφιλους και βιαστές». Παράλληλα τάσσεται σύμφωνος με την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς όπως δηλώνει, «είναι μια φυλακή καταπονημένη, ότι είχε να δώσει το έδωσε, τώρα πρέπει να χωροθετηθεί όπως το είπε και ο κύριος Χρυσοχοίδης, εντός Αττικής, πάνω σε κεντρικό οδικό άξονα. Επίσης για να γίνει οποιαδήποτε σωστή κίνηση στο σωφρονιστικό σύστημα θα πρέπει να υπάρξει στελέχωση των φυλακών. Καθώς σας αναφέρω ενδεικτικά πως στην δεύτερη σε επικινδυνότητα φυλακή, αυτή της Λάρισας, φύγανε 18 δημοτικοί αστυνομικοί που επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στους δήμους και προσελήφθησαν τέσσερις φύλακες, εκεί υπάρχει πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια πρόσληψης και άμεσες προσλήψεις, καθώς σας το λέω και κρατήστε το, ότι μεταρρύθμιση και να κάνει, ότι τομές και να κάνει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, όπως είναι λόγου χάρη, η ενίσχυση των υπαλλήλων εξωτερικής φύλαξης, των σωφρονιστικών σε κάποιες φυλακές, να υπάρξει ενοποίηση των κλάδων όπως γίνεται στις φυλακές του εξωτερικού, καθώς αν δεν υπάρξει ενίσχυση του μάχιμου φυλακτικού προσωπικού, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να πετύχει καμία μεταρρύθμιση».
Αποφάσεις για τους χώρους κατασκευής των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 22 Αυγούστου.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες