Η δημόσια συζήτηση γύρω από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να διεξάγεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη επίγνωση των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σήμερα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) λειτουργούν με τον υφιστάμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό εδώ και πολλούς μήνες.
Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αποτελεί συγκυριακή επιλογή, αλλά αποτέλεσμα αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση της δημόσιας τάξης και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από αυξημένες και σύνθετες απειλές.
Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η αυξημένη τρομοκρατική απειλή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι νέες μορφές οργανωμένου εγκλήματος επιβάλλουν την εφαρμογή αυξημένων μέτρων προστασίας κρίσιμων στόχων και ευπαθών εγκαταστάσεων.
Τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνονται αυθαίρετα ούτε για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά αποτελούν μέρος ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που βασίζεται σε αξιολογήσεις κινδύνου και σε υπηρεσιακές πληροφορίες, οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται.
Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεκριμένους στόχους δεν σημαίνει αποδυνάμωση της αστυνόμευσης, αλλά ενίσχυση της συνολικής ασφάλειας.
Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς ποιο θα ήταν το κόστος για την κοινωνία εάν τέτοια μέτρα δεν εφαρμόζονταν και η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας ή ακόμη και τρομοκρατικής φύσης.
Παράλληλα, προκαλεί εύλογο προβληματισμό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε αμέσως μετά τις πρόσφατες εσωτερικές μεταθέσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για τις οποίες κάποιοι υπό τον «μανδύα» του Συνδικαλιστικού κινήματος, έχουν εκφράσει δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά τους, προφανώς για λόγους μικροπολιτικούς, ψηφοθηρικούς και χωρίς να σκέπτονται το κοινό καλό του συνόλου των Αστυνομικών, αλλά μόνο αυτό μερικών της μειοψηφίας, που Λειτουργούς εις βάρος του συνόλου!
Η χρονική αυτή σύμπτωση δημιουργεί την εντύπωση ότι η παρούσα καταγγελία ενδέχεται να υπαγορεύεται περισσότερο από συνδικαλιστικές σκοπιμότητες παρά από πραγματική επιχειρησιακή ανησυχία.
Σε κάθε περίπτωση, δημόσιες τοποθετήσεις που αμφισβητούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς γνώση του συνόλου των υπηρεσιακών δεδομένων, εγκυμονούν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες και, κυρίως, να επηρεάσουν αρνητικά το έργο των αστυνομικών που καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκτελώντας με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση τις διατεταγμένες υπηρεσίες τους.
Η ασφάλεια της κοινωνίας δεν αποτελεί πεδίο συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.
Αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό, το οποίο υπηρετείται μέσα από τεκμηριωμένες επιχειρησιακές αποφάσεις, με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης.
Παραίνεση προς όλους τους συνδικαλιστές να ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά τους θέματα και να μην καπηλεύονται τον κόπο των Αστυνομικών που τους εκλέγουν για την αυτοπροβολή τους, χωρίς να προτείνουν καμία απολύτως πραγματική λύση για τα σοβαρά εργασιακά μας θέματα.
ΜΑΧΙΜΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

