Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί από 1/6 έως 31/7 με τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης

Στο πάγωμα των πλειστηριασμών από 1 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου του 2020 προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (A΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα” (Α΄90) και άλλες διατάξεις».
Ακόμη, με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά λόγω κορονοϊου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα άρθρα που προβλέπουν τον από έδρας επαναπροσδιορισμό υποθέσεων που έχουν ματαιωθεί. Για το θέμα αυτό προβλέπεται ακόμη και η αποστολή email στους διαδίκους για τον ορισμό της νέας δικασίμου.
Ενδεικτικά στην τροπολογία αναφέρεται: «Σε περίπτωση ματαίωσης της συζήτησης οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής (13.3.2020 – 31.5.2020), επαναπροσδιορίζεται η συζήτησή της οίκοθεν με πράξη του Προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο σε προσεχή δικάσιμο, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν κληθεί νόμιμα στη ματαιωθείσα συζήτηση».
Ακόμη σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι νέες διατάξεις που έχουν ως κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων και τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή του συγχρωτισμού, χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια, απ’ τα οποία: α) το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9.3.2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, β) το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, γ) το τρίτο διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο και δ) το τέταρτο διατάξεις που αφορούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
Διαβάστε εδώ την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως και την αιτιολογική έκθεση.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες