Μελέτη για ΜΕΘ: «Ενημερώσαμε όσους έχουν την εξουσία», η απάντηση Λύτρα στις αιχμές

«Η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης», αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Τwitter ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, απαντώντας στην πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, αλλά και στις αναφορές του Γκίκα Μαγιορκίνη και της Μίνας Γκάγκα ότι η επίμαχη μελέτη για τις ΜΕΘ παρουσιάζει “κενά” και “αδυναμίες”.
Στις αναρτήσεις του ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι ενημέρωσαν «άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ» πριν ενημερώσουν τον κόσμο.
Ο κ. Λύτρας σημειώνει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων και αναφέρει ότι η ανάλυση έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, και την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – Περιφέρειας.
Ο καθηγητής επισημαίνει πως δεδομένου ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Σωτήρης Τσιόδρας έχουν εξουσία, «οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν. Εάν δεν είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε προ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας».
Η απάντηση του καθηγητή Λύτρα
Αναλυτικά οι απαντήσεις του καθηγητή Λύτρα
«Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, επαναλαμβάνω αυτό που είπα προχθές και δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας ότι δε πρόκειται να εμπλακώ σε παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων.
Θέλω όμως να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.
Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, και την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – Περιφέρειας.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές.
Ελάτε λίγο στη θέση μας και σκεφτείτε αν δύο ιατροί που ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μη κάνουν ΚΑΤΙ γι’αυτό.
Και δεδομένου ότι ούτε εγώ ούτε ο Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε κανενός είδους εξουσία, οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν.
Παρεμπιπτόντως, το “data for action” είναι βασική αρχή στη Δημόσια Υγεία και την επιδημιολογική επιτήρηση.
Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει.
Όμως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται.
Συνεπώς, αφού ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ, οφείλαμε ακολούθως να ενημερώσουμε και τον κόσμο.
Αυτό γίνεται μέσα από τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς μεσολαβεί το λεγόμενο “peer review” (=αξιολόγηση από τρίτους, ανεξάρτητους επιστήμονες) που όμως εξασφαλίζει μεγαλύτερη εγκυρότητα/βαρύτητα στη μελέτη έναντι ενός απλού pre-print που μπορεί να γράψει κάθε σχετικός ή άσχετος (κ του οποίου μόνο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα).
Επιλέξαμε λοιπόν να μη πάμε σε pre-print, αλλά απευθείας σε δημοσίευση σε αξιόλογο peer-reviewed περιοδικό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κι έχοντας πρώτα ενημερώσει αυτούς που έπρεπε.
Δηλαδή δε κρύψαμε το παραμικρό, και δράσαμε με επιστημονικά υπεύθυνο και ηθικό τρόπο (πράγμα που ήδη μας έχει αναγνωριστεί…)
Σε καμία περίπτωση δε θέλαμε να εμπλακούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που απεχθανόμαστε — κι αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης του Σωτήρη Τσιόδρα: η καταλαγή των παθών και εστίαση στην ουσία της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Κακώς κάποιοι στέκονται στη λέξη “παλαιότερη”.
Αντιθέτως και οι δυό μας χαιρόμαστε που η μελέτη μας ανέδειξε στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η οποία ουδόλως αντιμάχεται ή υποκαθιστά τον εμβολιασμό.
Εν όψει και της “όμικρον”, είναι σαφέστατο οτι χρειαζόμαστε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ: πλήρη εμβολιασμό + ισχυρό ΕΣΥ».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρώην σύντροφος Στάθη Παναγιωτόπουλου: «Ήθελε να κάνουμε τα ακραία που έβλεπε στις πορνοταινίες – Είχε υλικό πάνω από 50 γυναίκες» (βίντεο)
Αποκάλυψη «L&O»: Πλήρωναν τοξικομανείς να εμβολιαστούν για λογαριασμό τους – Ένας εξαρτημένος έλαβε τουλάχιστον 16 δόσεις
Παναγιώτης Κουρουμπλής: Το πλούσιο παρασκήνιο της διαγραφής του μετά τη δήλωση για «δολοφόνους»
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Με καταθέσεις αστυνομικών συνεχίζεται σήμερα η δίκη
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες