Μετάλλαξη Όμικρον: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία του ΠΟΥ -Τα εμβόλια την «πιάνουν», ήπια τα συμπτώματα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με δηλώσεις της τεχνικού επικεφαλής του ΠΟΥ για τον Covid, Μαρία Βαν Κερχόβε, κάτι που υπογραμμίζουν και οι αναφορές για την κατάσταση ασθενών στη Μποτσουάνα.
Συγκεκριμένα, η Κερκχόβε δήλωσε πως προτεραιότητα των κρατών θα πρέπει να είναι η «ενίσχυση της επιτήρησης και της γονιδιωματικής αλληλούχιας σε όλο τον κόσμο» για την ανίχνευση της εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση από τον ΠΟΥ δηλώνουν πως τα δεδομένα για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον δεν είναι ακόμη σαφή. «Δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτική» είπε και πρόσθεσε πως θα χρειαστεί να να περιμένουμε προκειμένου να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες, όπως αναμενόταν νωρίτερα.
Αναφορικά με την πρόκληση σοβαρής νόσου, η ίδια σημείωσε πως οι αναφορές δείχνουν πως τα κρούσματα κυμαίνονται από ήπια ως και σοβαρή νόσο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις πως ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
Μπορεί να υπάρχουν αυξημένες νοσηλείες στη Νότια Αφρική, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της αύξησης των συνολικών κρουσμάτων, η οποία μεταφράζεται σε περισσότερες νοσηλείες.
Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον στην Μποτσουάνα
Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας, εξάλλου, δήλωσε σήμερα πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι “άδικο” η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.
Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.
Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα, είπε.
Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορονοϊού που βρέθηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.
Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή οι μεταλλάξεις της οποίας ήταν διαφορετικές από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Η ανακοίνωση προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Μποτσουάνα.
Τέσσερις ξένοι υπήκοοι μεταξύ των κρουσμάτων
Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.
«Δυστυχώς… το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.
Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει.
Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πλαστή ταυτότητα μέσω του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων είχε ο άνδρας που δολοφονήθηκε σε βενζινάδικο στη Νίκαια! (εικόνες & βίντεο)
Γυναικολόγος Παρθένας Κουτμερίδου: «Ο άντρας της είναι αντιεμβολιαστής, εγώ είχα πει να κάνει το εμβόλιο»
Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Έκκληση της επιστημονικής κοινότητας στις εγκύους να εμβολιαστούν
Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή παραμένει ο Μπαρμπαρούσης – Αναίρεση αποφυλάκισης Πατέλη ζητά ο Άρειος Πάγος
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες