Μετανάστες στην Κρήτη: Αυτοί είναι οι 7 διακινητές – Ανάμεσά τους και ένας ανήλικος (εικόνες)

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν το μεσημέρι τα 7 άτομα που συνελήφθησαν την Πέμπτη (24/11) ως διακινητές των μεταναστών που εντοπίστηκαν να πλέουν σε ακυβέρνητο πλοιάριο ανοιχτά της Παλαιόχωρας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι διακινητές είναι έξι ενήλικες και ένας ανήλικος ενώ η δικογραφία που σχημάτισαν οι λιμενικές αρχές βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα.

Έπαιρναν 3.000 και 4.000 δολάρια κατ’ άτομο

Οι διακινητές έταζαν στους μετανάστες ένα ασφαλές ταξίδι από τις ακτές τις Λιβύης λέγοντάς τους ότι θα τους πάνε στην Ιταλία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από το λιμενικό σώμα, οι διακινητές ζητούσαν και έπαιρναν 3.000 και 4.000 δολάρια κατ’ άτομο για να επιβιβάσουν τους μετανάστες στο πλοίο.

Κατά την προανάκριση οι άνδρες του λιμενικού σώματος, σε συνεργασία με άνδρες από τη Europol, πήραν καταθέσεις από τους μετανάστες οι οποίοι τους υπέδειξαν τους διακινητές.

Στο «Σαμαριά» οι υπόλοιποι μετανάστες

Την ίδια ώρα οι 476 μετανάστες παραμένουν στο πλοίο «Σαμαριά» που έχει δέσει στο λιμάνι της Παλιόχωρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της αποβίβασης των μεταναστών πλήθος εθελοντών έσπευσαν να προσφέρουν στους εκατοντάδες ανθρώπους ότι είχαν ανάγκη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ήδη έχει στείλει τρία άτομα προσωπικό καθώς και ένα φορτηγό γεμάτο με σκηνές, sleeping bag και κονσέρβες. Την σίτιση των μεταναστών έχει αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι εθελοντές βοηθούν όπου χρειάζεται.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το στέκι μεταναστών στα Χανιά, χθες παραδώσανε κουβέρτες και σκεπάσματα ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για παπούτσια και κάλτσες καθώς οι περισσότεροι μετανάστες ήταν βρεγμένοι και ξυπόλυτοι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για παπούτσια νούμερο 40 και πάνω και για κάλτσες».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το βράδυ της Δευτέρας εξέπεμπε SOS με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να στήνει μία μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τους.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο των ανδρών του λιμενικού ενώ ζητήθηκε βοήθεια και από το πολεμικό ναυτικό όπου με μία φρεγάτα αλλά και την βοήθεια παραπλέοντων πλοίων ρυμούλκησαν το σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Aναφορικά με τη διάσωση των τετρακοσίων ογδόντα τριών (483) αλλοδαπών (336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγόρια, 9 ανήλικα κορίτσια) που έλαβε χώρα την 22-11-2022 στη θαλάσσια περιοχή νότια Παλαιόχωρας ν. Κρήτης, γνωρίζεται ότι:

Στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προανάκρισης που πραγματοποιήθηκε από στελέχη Λ/Σ Παλαιοχώρας Χανίων και Γρ. Ασφαλείας Κ.Λ.Χανίων με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), προέκυψε η εμπλοκή (07) διακινητών εκ των (483) αλλοδαπών οι οποίοι και συνελήφθηκαν για παράβαση των Ν.3386/2005 «παράνομη είσοδο στη χώρα», Ν.4251/2014 «διευκόλυνση» σε συνδυασμό με τα άρθρα 45 Π.Κ. «συναυτουργία», 306 Π.Κ. «έκθεση» και 187 παρ. 2 Π.Κ. «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» του Π.Κ. ενώ ανωτέρω συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν την 25-11-2022 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία καταβάλλοντας, σε μέλη του κυκλώματος τα χρηματικά ποσά των 3.000 έως 4.000 δολαρίων κατά άτομο.

Οι ως άνω επτά (07) συλληφθέντες είχαν την διακυβέρνηση του αλιευτικού σκάφους, μήκους περίπου 25 μέτρων, κατά την διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες επάνω στο σκάφος, το οποίο λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και της έλλειψης σωστικών μέσων, ήταν ακατάλληλο για πλεύση.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανιών, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες