27.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
More
  ΕΙΔΗΣΕΙΣΜητσοτάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες...

  Μητσοτάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει»


  Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας για την πανδημία, αλλά και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2022.
  Μας χωρίζει μία άβυσσος
  «Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.
  Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.
  «Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:
  «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».
  Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες
  Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»
  Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:
  «Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».
  Ο στόχος είναι διπλός: ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη
  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  «Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.
  Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ
  Επισημαίνοντας πως «πρέπει να αναμετρηθούμε με την Όμικρον και τη διεθνή κρίση στην ενέργεια», ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και τη συζήτηση που γίνεται.
  Ανέφερε πως όλα τα στοιχεία για την Ομικρον λένε πως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και «ελπίζουμε τα συμπτώματα της να είναι ηπιότερα», είπε πως «η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες». «Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της Όμικρον, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς». Εάν κάποιος είναι θωρακσμένος και με τις τρεις δόσεις δεν θα νοσήσει σοβαρά» σημείωσε και επισήμανε ότι τις ημέρες των εορτών πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, και να κάνουμε rapid ή self test και οι εμβολιασμένοι.
  Για τη μελέτη Τσιόδρα, επισήμανε ότι «πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι, εδώ και πολλούς μήνες». Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα δεν είστε και εδώ διαβασμένος. Να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα”» και τόνισε:
  «Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία τραγική κατάσταση».
  Σημείωσε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μία λύση ανάγκης, «στην οποία αναγκαζόμαστε όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε μόνον επί ημερών μας ή το αντιμετωπίσατε και εσείς, κ. Τσίπρα και Πολάκη;».
  «Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος, που είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη. Ια πρέπει επίσης να είμαστε στοιχειωδώς ειλικρινείς, και να πούμε πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε συστήματα πολύ πιο ώριμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
  Μεγάλο θράσος να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας
  Συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας «είπατε με το μεγάλο θράσος που σας χαρακτηρίζει, ότι βάλατε πλάτη» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Πάμε να δούμε πόσο πλάτη βάλατε: Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60, αλλά και τα αυστηρά μέτρα κατά των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμών» είπε και προσέθεσε: «Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κ. Τσίπρα
  Δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας – Τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις
  Στη συνέχεια ο Κυρ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας πως «θα είναι μαζί μας για ακόμη ένα διάστημα για αυτό και η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες». «Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και χωρίς να αφήνουμε απροστάτευτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
  Ειδικότερα αφού σημείωσε πως προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει στο χειρότερο, τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ανακοίνωσε 3 πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις:
  Πρώτον, πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  Δεύτερον, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
  Τρίτον, κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.
  «Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
  Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει
  «Προσπαθούμε συνέχεια να κάνουμε το καλύτερο, με δύο στόχους: την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των πλέον ευάλωτων. Κανείς δεν είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος από τον άλλον σε αυτήν την αίθουσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επαναλαμβάνει «την καραμέλα πως δεν θα ωφεληθεί κανείς από το Ταμείο Ανάκαμψης παρά μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις» επισήμανε: «Με το επιτόκιο που μας προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης όλοι οι επαγγελματίες που έχουν ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια μπορούν να ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».
  «Εντός του 22 θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός» προσέθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει για το ύψος της αύξησης.
  «Δεν είμαι έτοιμος να το πω γιατί εγώ δεν κοροϊδεύω, όπως εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» τόνισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει».
  Κύριε Τσίπρα είστε πάντα παρόντες σε αυτά που διχάζουν και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.
  «Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις, όπου για 10 χρόνια δεν έγιναν καθόλου επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για ακόμη μία φορά μία παράδοση στο Κοινοβούλιο, που έλεγε πως παρά τις διαφωνίες μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
  Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για ακόμη μία φορά μία παράδοση στο Κοινοβούλιο
  Κύριε Τσίπρα είστε πάντα παρόντες σε αυτά που διχάζουν και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.
  «Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις, όπου για 10 χρόνια δεν έγιναν καθόλου επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για ακόμη μία φορά μία παράδοση στο Κοινοβούλιο, που έλεγε πως παρά τις διαφωνίες μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
  Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:
  «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπό τις έντονες επευφημίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας διέβη τον «εκλογικό Ρουβίκωνα» και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές.
  Κύριε Τσίπρα, πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ. Και πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες -αυτούς τους 26 μήνες- που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019.
  Αναφέρω ενδεικτικά, την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου του περασμένου έτους όταν τα ποσοστά αποδοχής της Κυβέρνησης ήταν και για τα δεδομένα της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης επιεικώς στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα, κύριε Τσίπρα, αν και είμαι σίγουρος ότι εσείς στη θέση μου θα το είχατε κάνει. Δεν το έκανα γιατί πολύ απλά δεν είμαστε το ίδιο και αυτό το οποίο μας χωρίζει είναι μία άβυσσος ευθύνης. Μία άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας και απέναντι σε μία προσέγγιση η οποία μονίμως επιμένει να βλέπει την πολιτική μόνο μέσα από πρίσμα των όποιων τακτικών κινήσεων και σκοπιμοτήτων.
  Εξάλλου θέλω να θυμίσω, κ. Τσίπρα, ότι εσείς ήσασταν αυτός ο οποίος το 2015, στην περίφημη τότε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα προκηρύξετε εκλογές για να τις προκηρύξετε τρεις εβδομάδες μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο το οποίο έχει ακουστεί σε αυτή την αίθουσα εδώ και πολύ καιρό.Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σε περίπτωση που το έκανα.
  Όμως, ο βασικός λόγος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια. Και αυτή η πολιτική σταθερότητα, η οποία μας επιτρέπει σήμερα να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, να μπορούμε να διεκδικούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μια ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα, αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα την διακινδυνεύσω. Και βρίσκω ενδιαφέρον και δεν μπορώ να μην επισημάνω μια φυσική αντίφαση, μεταξύ της απολύτως καταστροφικής εικόνας την οποία παρουσιάσατε για την υγεία, μεταξύ της δικής σας αναγνώρισης -και θα έρθω στο θέμα αυτό διότι είναι κρίσιμο και ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία- για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» και της επιλογής σας να έρθετε να ζητήσετε σήμερα εκλογές. Από τη μια αναγνωρίζετε δηλαδή ότι η χώρα βρίσκεται απέναντι σε ένα μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα και έρχεστε σήμερα να ζητήσετε εκλογές παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει.
  Και αναρωτιόμουν τί είναι αυτό το οποίο σας έκανε να αλλάξετε τη στρατηγική σας και να κάνετε κάτι το οποίο μεταξύ μας δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητάνε και οι εκλογές γίνονται τελικά όποτε το θέλει η Κυβέρνηση.
  Γιατί τέτοια νευρικότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τέτοια νευρικότητα; Θα σας πω, έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα. Έχω εξήγηση. Κύριε Τσίπρα, ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσατε εκλογές.
  Η αιτία είναι δίπλα σας. Δίπλα σας είναι η αιτία. Και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν μεγάλη νευρικότητα. Και στους βουλευτές σας. Γιατί μάλλον θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα όταν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές.
  Λοιπόν, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω πει πολλές φορές, είτε τις ζητείτε είτε δεν τις ζητείτε. Δεν αλλάζει η δική μου προσέγγιση στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Και θα έχετε όλο το χρόνο να προσαρμόσετε την τακτική της, αυτούς τους 18 μήνες.
  Αλλά βρήκα ενδιαφέρον, και τολμώ να πω και προβληματικό, για να μη χρησιμοποιήσω μία πιο βαριά λέξη, μία αναφορά σας στο τέλος της ομιλίας όπου σε κλίμα μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης είπατε: «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες -προσέξτε- να αντισταθούν. Να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η Κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα».
  Και αναρωτιέμαι: με όλους αυτούς τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχετε καμία σχέση με αυτά τα οποία λέτε; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις, στο περιθώριο της κοινωνίας είστε ακόμα μία φορά.
  Το Σύνταγμα, του οποίου κάθε λέξη με δάκρυα στα μάτια περίπου όταν αναλάβατε την διακυβέρνηση υποτίθεται ότι εκφράζατε, κύριε Τσίπρα, ορίζει με σαφήνεια πού σταματάνε τα δικαιώματα και πού αρχίζουν τα δικαιώματα των πολιτών.
  Στις εκλογές, λοιπόν, οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και ο κυρίαρχος λαός θα κάνει την επιλογή του. Και όταν έρθει αυτή η ώρα τότε πράγματι θα μπορέσουμε να κάνουμε το συνολικό απολογισμό. Μέχρι τότε προσωπικά ως Πρωθυπουργός έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την πολιτική σταθερότητα, το ήρεμο κλίμα, τον πολιτισμένο κοινοβουλευτικό διάλογο.
  Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε εξάρσεις, σε αντιστάσεις, σε ανένδοτους, έχετε δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε τελικά διπλά από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
  Επιτρέψτε μου κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να εστιάσω τώρα στην ουσία του κορυφαίου νομοθετήματος που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα. Γιατί ο προϋπολογισμός είναι κατά το Σύνταγμα ένας νόμος διαφορετικός, καθώς συνιστά το ετήσιο σχέδιο της Κυβέρνησης για την πορεία της εθνικής οικονομίας. Παρακολουθεί την εξέλιξή της, κυρίως όμως καθορίζει το αποτύπωμά της στην κοινωνία. Συνοψίζει δηλαδή όλα όσα πετύχαμε και αθροίζει αυτά που διεκδικούμε. Ακριβώς γι΄ αυτό η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και των πολιτών προς την κυβέρνηση.
  Για όλους αυτούς τους λόγους θα αποφύγω να αναφερθώ εκτενώς σε πολιτικές αντιδικίες της επικαιρότητας. Θα απαντήσω βέβαια στις νέες αθλιότητες του κ. Τσίπρα, θα προφυλάξω όμως ταυτόχρονα την ουσία και το αντικείμενο της συζήτησης. Γιατί εδώ θα μιλήσουμε πρωτίστως και πάνω απ΄ όλα στους Έλληνες πολίτες για το τι πέτυχε χθες η Ελλάδα και κυρίως για το τι μπορεί να πετύχει αύριο. Και αυτά είναι πολλά.
  Θέλω να θυμίσω ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε μία ανάπτυξη της τάξης του 4% κι όμως ήδη στο εννιάμηνο καταγράφηκε μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου κατά 9,3% η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Κι αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1% είναι μάλλον μετριοπαθής, η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% ακούγεται και θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική.
  Όσοι λοιπόν από αυτό το βήμα πέρυσι μιλούσαν για στασιμότητα και για ανεργία, διαψεύστηκαν. Όσοι μας έλεγαν και ήσασταν ένας από αυτούς κ. Τσίπρα ότι «είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να πετύχει αυτήν την γρήγορη ανάπτυξη μετά την πολύ δύσκολη χρονιά την οποία περάσαμε του 2020» διαψεύστηκαν κι αυτοί και μαζί σας κατέρρευσε στην πράξη και η αντιπολίτευση της καταστροφής.
  Και πράγματι, η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, αλλά έπεσε έξω προς τα πάνω. Όχι προς τα κάτω. Με ένα αναπτυξιακό άλμα το οποίο δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική άμυνα και στην οικονομική πρόοδο. Γιατί παρά τις σημαντικές απώλειες τις οποίες θρηνούμε, εξακολουθούμε να είμαστε κάτω από τους μέσους όρους της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε την 3η, επαναλαμβάνω, την 3η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας.
  Ακριβώς στην αντίθετη θέση, με άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία. Γιατί εκεί φαίνεται ότι οι επιλογές του κ. Σάντσες και των Podemos δεν μπόρεσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος μετά την πανδημία.
  Αυτές είναι οι πορείες των δύο οικονομιών κύριοι του ΚΙΝ.ΑΛ, δεν ξέρω αν πρέπει να σας αποκαλώ ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή λύστε και το θέμα του ονόματός σας να διευκολύνετε και εμάς. Kαι κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι η πορεία δύο οικονομιών. Στη μία κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνάει η κεντροαριστερά. Στη μεν Ελλάδα έχουμε ήδη υπερκαλύψει όλες τις απώλειες της πανδημίας και το ΑΕΠ μας είναι σήμερα σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν χτυπήσει η πανδημία. Η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδων. Αυτή είναι η εικόνα της ανεργίας κ Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία στο 14% όταν εμείς ήμασταν πάνω από το 16%, και σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία.
  Αυτές οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες, γιατί καταδεικνύουν έμπρακτα ότι το πως δαπανά κανείς σημαντικούς δημόσιους πόρους για να στηρίξει την οικονομία, έχει τελικά σημασία και γιατί δικαιώθηκε η πολιτική αυτής της κυβέρνησης πρώτα και πάνω από όλα να στηρίξει τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων. Κατ’ εξοχήν ωφελημένες επιχειρήσεις από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές ωφελήθηκαν πρωτίστως από την επιστρεπτέα προκαταβολή διότι αυτές δεν είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Αυτές ωφελήθηκαν πρωτίστως από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης τα οποία υλοποίησε αυτή η κυβέρνηση. Και έτσι, ναι, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να μιλάμε για μία γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας η οποία παραμένει πολύ υψηλή. Το 13,3% είναι πολύ υψηλό νούμερο. Όμως έχουμε 4.100.000 εργαζόμενους, κοντά στις 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι ηχηρή απάντηση σε όλους όσους προέβλεπαν λουκέτα στη χώρα όλο αυτό το διάστημα.
  Και βέβαια απάντηση αποτελεί, απάντηση και ταυτόχρονα ασπίδα απέναντι στις αυξήσεις των τιμών, αποτελεί και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7,4% έναντι μόλις 4,8% της Ευρωζώνης. Η εκτίναξη των καταθέσεων και για να τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις κατά 37, επαναλαμβάνω, 37 δισεκατομμύρια. Και ασφαλώς, και θα επανέλθω σε αυτό το θέμα, η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα βρει συνέχεια εντός του 2022.
  Η τροχιά, λοιπόν, της χώρας είναι διπλή. Ανάπτυξη από τη μία, κοινωνική φροντίδα από την άλλη. Για τη μεν πρώτη, την ανάπτυξη, μιλούν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η CISCO, η Digital Realty και τόσοι άλλοι που επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
  Για την ανάπτυξη μιλούν τα 73 νέα στρατηγικά σχέδια και έργα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα οποία προχωρούν, αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων. Για την ανάπτυξη μιλά το ιστορικό ρεκόρ των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής για την τελευταία δεκαετία. Μιλά το πλεονασματικό αγροτικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’80, όπως και η συρρίκνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 4,3%.
  Δεν θα χρησιμοποιήσω όμως, κυρίες και κύριοι, άλλους αριθμούς. Θα επιμείνω όμως στο νόημά τους γιατί αυτό φανερώνει ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε μία ανάπτυξη όχι απλά ρωμαλέα, αλλά και ποιοτικά διαφορετική, εκσυγχρονίζοντας και τις δομές της οικονομίας και το εργασιακό περιβάλλον. Και αλλάζοντας σταδιακά το παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στις εξαγωγές αγαθών αλλά και υπηρεσιών.
  Γνωρίζω ότι πρόκειται για σημαντικές τομές, το όφελος από τις οποίες μπορεί να κρύβεται ή να θολώνεται μέσα στην αγωνία της πανδημίας. Όμως είναι αλλαγές σημαντικές που λύνουν προβλήματα του χθες και οικοδομούν ένα καλύτερο αύριο. Είναι αλλαγές διαρκείς και καταλυτικές.
  Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας επιλογές οι οποίες δεν περιορίζονται σε έναν και μόνο προϋπολογισμό. Γιατί όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Όλοι οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Συνολικά 57, 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το καταθέτω στα πρακτικά για να μην ισχυρίζεστε ξανά, κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι οι φορολογικές μας απαλλαγές δήθεν αφορούν μόνο λίγους εκλεκτούς με τους οποίους δήθεν ντιλάρουμε όπως το είπατε.
  Ξέρετε η έκφραση deal προκύπτει στην ιστορία της οικονομίας από μια φράση την οποία χρησιμοποίησε ένας εμβληματικός Αμερικανός Πρόεδρος το new deal. Μόνο που το deal το οποίο κάνουμε εμείς είναι deal με την κοινωνία. Σε αυτήν απολογούμαστε, σε αυτήν λογοδοτούμε και αυτή θα μας κρίνει όταν τελικά έρθει η ώρα των εκλογών.
  Και βέβαια το 2022 θα μας βρει όπως και το 2021 χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες. Είναι μία μικρή ενίσχυση για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο των δυνατότητων της πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Και ξέρω ότι η μάχη με τις ανισότητες έχει ακόμα πολύ δρόμο. Προτιμώ, όμως, να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα τα οποία έρχονται να είναι περισσότερα. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του συνθήματός μας: «Ανάπτυξη για όλους».
  Η χώρα να αναπτύσσεται και όλοι πολίτες να ευημερούν. Το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται αλλά κυρίως, και αυτή θα είναι η πρόκληση των επόμενων ετών για την Κυβέρνησή μας: δίκαιο μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω. Αυτό, ναι, αυτό υπόσχομαι ότι πάντα θα το πιστεύω και πάντα αυτή η παράταξη, η μεγάλη κοινωνική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αυτή την πολιτική πάντα θα υπηρετεί.
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διέτρεξα σύντομα τα παραπάνω στοιχεία όχι μόνο γιατί συνθέτουν τον απολογισμό μίας περιόδου πανδημίας, και παράλληλων σημαντικών εθνικών προκλήσεων αλλά κυρίως γιατί αποτελούν τη βάση της πολιτικής την οποία ακολουθεί ο νέος προϋπολογισμός.
  Είναι αυτή, την αξιοπιστία της οποίας αναγνώρισε ήδη όπως σας και πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκρίνοντας ένα ειδικό πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα, όπως είπε και η κυρία Lagarde στην πρόσφατη συνέντευξή της, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς τα ομόλογά μας δεν βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της επενδυτικής βαθμίδας, απότοκο της δεκαετούς κρίσης, αλλά είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας την οποία έχει κερδίσει η χώρα στους διεθνείς, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή είναι και η αξιοπιστία η οποία επέτρεψε στη χώρα να απαλλαγεί νωρίτερα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει από το δανεισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι η ίδια αξιοπιστία που εντός του 2022 θα οδηγήσει επιτέλους τη χώρα έξω από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
  Με άλλα λόγια μιλάμε για μία εντυπωσιακή ανάκαμψη, η οποία πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μία διατηρήσιμη ανάπτυξη, για την αναγέννηση της χώρας, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας, που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Αλλά που τώρα έχει μπροστά της δύο πρόσθετα εμπόδια παγκόσμια, αλλά και με συνέπειες στη δική μας χώρα. Είναι δύο προβλήματα τα οποία πρέπει να δούμε κατάματα και για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στην ελληνική κοινωνία και να αναμετρηθούμε μαζί τους. Αναφέρομαι στην εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» του Covid 19 και τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας που προκαλεί σημαντικές ανατιμήσεις.
  Σε σχέση με την πανδημία είναι γνωστά τα όσα έγιναν, δε θα τα επαναλάβω, το πρόγραμμα των 43 δισεκατομμυρίων στήριξης της υγείας και της κοινωνίας, η στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι πρόσθετες προσλήψεις, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίσαμε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία δυστυχώς συνέχεια μεταλλάσσεται και αλλάζει πρόσωπο.
  Και σήμερα; Σήμερα μπροστά στην επίθεση της μετάλλαξης «Όμικρον» έχουμε διαμορφώσει το δικό μας πρώτο τείχος άμυνας. Όμως οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή από τη μετάλλαξη «Όμικρον» μας λένε ότι μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα, η μετάλλαξη αυτή να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από ότι η μετάλλαξη «Δέλτα». Φαίνεται αυτό να υποστηρίζεται από κάποια πρώτα δεδομένα που έχουμε από τη Νότια Αφρική, χωρίς όμως ακόμα να είμαστε σίγουροι. Απέναντι λοιπόν σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει τη δικιά μας άμυνα και η πρώτη και μόνη άμυνα την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, η πιο σημαντική άμυνα, είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες.
  Θέλω να θυμίσω ότι πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες από την ηλικία των 18, πρώτοι στην Ευρώπη προσδιορίσαμε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει 7 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση. Και, βέβαια, πρώτοι στην Ευρώπη δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους 3 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Και, βέβαια, αυτή η πολιτική μας συνδέεται από μία πολύ αυστηρή και ενεργή επιδημιολογική παρατήρηση. Γίνονται κάθε μέρα στη χώρα παραπάνω από 400.000 έλεγχοι, ενώ έχουμε διαθέσει και εκατομμύρια self-test έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ομαλά η κοινωνική ζωή, η αγορά, τα σχολεία πρωτίστως και πάνω από όλα.
  Και, ναι, εφαρμόσαμε και εξήγησα το σκεπτικό μου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσθετες ειδικές ρυθμίσεις, πρόσθετες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας ζητάμε υποχρεωτικό PCR ή rapid test, PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους μπουν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση της «Όμικρον».
  Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν η «Όμικρον» γίνει κυρίαρχη, όπως έχει συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβεί νομοτελειακά και στην πατρίδα μας, κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Όσο καθυστερούμε, λοιπόν, την άφιξη της «Όμικρον» τόσο κερδισμένοι θα είμαστε διότι αυτή τη στιγμή, ναι, οι επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με τις τρεις δόσεις ουσιαστικά δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά.
  Ταυτόχρονα, όμως, είναι απολύτως απαραίτητο τις ημέρες των γιορτών να τηρούμε τα βασικά προστατευτικά μέτρα. Και θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας, αυτές τις ημέρες που σε όλους έχει λείψει η έξοδος και η διασκέδαση να είναι διπλά προσεκτικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας και όπου γίνεται και όσο γίνεται πριν από κοινωνικές συνάξεις ή εξόδους να προβαίνουν και οι εμβολιασμένοι, το τονίζω, σε rapid test ή σε self-test για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και για να καθυστερήσουμε, όπως σας εξήγησα, όσο γίνεται την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην πατρίδα μας.
  Τώρα θέλω να κάνω ένα σχόλιο για όλη αυτή την σκόνη, η οποία σηκώθηκε γύρω από την περιβόητη μελέτη την οποία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον καθηγητή τον κ. Λύτρα στην οποία απάντησε βέβαια ο ίδιος ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα της μελέτης το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες. Και ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Και ότι δυστυχώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι δύο ταχυτήτων και για αυτό χρειάζεται διαρκή ενίσχυση.
  Πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως θα σας εξηγήσω και πιο αναλυτικά στη συνέχεια, για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από την παράδοση της μελέτης του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα στην Κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Διότι τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας. Όμως είχαμε συζητήσει.
  Κύριε Τσίπρα, επειδή για άλλη μια φορά δεν ήσασταν διαβασμένος σε αυτή τη συζήτηση θέλω να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020. Επαναλαμβάνω, τον Φεβρουάριο του 2020: Υπάρχει πράγματι και το εντόπισα κι εγώ ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν ήμασταν μόνο εμείς που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό, αλλά και πολλές άλλες χώρες. Τα νοσοκομεία αυτά δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απότομη αύξηση κρουσμάτων. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τα στηρίξουμε αλλά προφανώς είναι δύσκολο για ένα περιφερειακό νοσοκομείο να έχει το βαθμό εξειδίκευσης που μπορεί να έχει ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Αυτό είναι σίγουρα ένα μάθημα για την επόμενη μέρα.
  Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το Σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε στον τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μία κατάσταση τραγική, τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αλλά το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει. Είχαμε, λοιπόν, εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία, όπως πρώτος εγώ ομολόγησα, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμού των διασωληνωμένων, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό.
  Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος της πίεσης στα νοσοκομεία ήταν το γεγονός ότι δεν πετύχαμε στη χώρα μας εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτό τον τομέα. Και θέλω στο σημείο αυτό να διαβάσω, γιατί εδώ πρέπει να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία ακριβώς τι συμβαίνει, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο δημοσίευσε σήμερα μία καθηγήτρια της οποίας φαντάζομαι την επιστημονική επάρκεια δεν αμφισβητείτε, αναφέρομαι στην κ. Κοτανίδου η οποία έχει από τις μεγαλύτερες εμπειρίες στη χώρα στη διαχείριση των εντατικών.
  Αφού, λοιπόν, η κ. Κοτανίδου αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα τα οποία έγιναν εν μέσω πανδημίας λέει τα εξής: ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόβλημα της αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι διαχρονικό. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ προφανώς οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο, σε συνεργασία με το προσωπικό της εκάστοτε κλινικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  Για να εξηγήσουμε, λοιπόν, ακριβώς αυτό το οποίο είπαμε και το οποίο όντως στην προηγούμενή μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυν
  ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ