29.5 C
Athens
26 C
Thessaloniki
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
More

  Μητσοτάκης για τελικό Conference: «Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ.»


  Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη έδωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ρωτήθηκε για τον τελικό του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φιορεντίνα και στα μέτρα που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.

  Δημήτρης Κοτταρίδης: Αλλά ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Βλέπουμε, τώρα έχουμε τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, που θα γίνει χωρίς κόσμο. Έχουμε τον τελικό του Conference που θα παίξει και ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Μιλούσα πριν με τους ρεπόρτερ, υπάρχουν σκέψεις να κλείσει και η Εθνική Αθηνών – Λαμίας για ένα διάστημα. Είναι λύσεις αυτές;


  Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, να δούμε πού ήμασταν πριν από ένα ή δύο χρόνια. Υπήρχε έντονο πρόβλημα βίας στα γήπεδα και εντός και εκτός γηπέδων. Κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πάρουμε πολύ δραστικές αποφάσεις.

  Θυμάστε την κριτική που μας ασκήθηκε και από φιλάθλους γιατί κλείσαμε τα γήπεδα, μέχρι που να εγκατασταθούν οι κάμερες και να λειτουργήσει καλύτερα το ψηφιακό εισιτήριο, με απόλυτη ταυτοποίηση του κατόχου του.

  Και η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα -έχουμε μία ακόμα αγωνιστική και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί το πρωτάθλημα θα κριθεί ουσιαστικά αύριο- η εικόνα στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει περισσότερο με κανονικά ευρωπαϊκά γήπεδα, αισθάνεται δηλαδή ο οικογενειάρχης άνετα να πάρει το παιδί του. Αυτό έγινε όχι μόνο επειδή βάλαμε αυτό το πλαίσιο καλύτερης, θα έλεγα, παρακολούθησης του τι γίνεται στο γήπεδο.

  Οι αυτοματοποιημένες ποινές έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο, κ. Κοτταρίδη, και επέμενα πολύ σε αυτό. Πέφτει κροτίδα; Αυτόματη τιμωρία. Ξαναπέφτει; Διπλασιασμός της ποινής, χωρίς ούτε πολύ δράμα, ούτε συζητήσεις, ούτε να εμπλέκεται η αθλητική Δικαιοσύνη. Ναι, παρεμβαίνουμε στο ζήτημα αυτό επειδή αφορά θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.


  Ταυτόχρονα βέβαια, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε μια πάρα πολύ συστηματική δουλειά από την Αστυνομία, η οποία έγινε με εχεμύθεια και, καθώς φαίνεται, με υψηλό βαθμό τεκμηρίωσης. Υπάρχει ένα πολύ πλούσιο ανακριτικό υλικό για μία ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία, η οποία ασκούσε συστηματικά βία.

  Θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω. Δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη αλλά το υλικό το οποίο βλέπω είναι ένα υλικό το οποίο είναι πολύ πλούσιο και πολύ τεκμηριωμένο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου και με τη μεγάλη αυστηρότητα που ο ίδιος ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει γι’ αυτά τα περιστατικά.

  Να πω μια κουβέντα για τον τελικό του κυπέλλου: δεν είχε καμία ανάμειξη η Ελληνική Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων.

  Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους. Όπως το κάνουμε για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία σε συντονισμό με την UEFA, γιατί ξέρετε, αυτές οι διαδικασίες, όταν η χώρα διοργανώνει μια τέτοια διοργάνωση υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα.

  Και είδα, θα το πω γιατί με ενόχλησε πάρα πολύ, για να δείτε το επίπεδο του λαϊκισμού σε αυτή τη χώρα, μια ανάρτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, γιατί ορίστηκε βάσει του πρωτοκόλλου της UEFA -γιατί αυτό μας ζητάει η UEFA- ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που επίσημοι που θα έρθουν για τον αγώνα χρειαστούν περίθαλψη, το οποίο γίνεται σε κάθε αγώνα, γιατί αυτό ορίζει το πρωτόκολλο.

     ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ