Γιατί μοιάζει ακέφαλη η Ελληνική Αστυνομία;

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις δομικές κ.λ.π. αδυναμίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία!

Είχαμε τονίσει, ότι και στην αστυνομία υπάρχουν οι κανόνες και οι διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται, πλην όμως στην πράξη επικρατεί η ρουτίνα, με αποτέλεσμα μερικές φορές να μην ακολουθούνται οι διαδικασίες. Δεν πρόκειται απαραίτητα για έλλειψη επαγγελματισμού. Οι ρουτίνες συχνά τροποποιούνται στην πράξη, προκειμένου να συντομευτούν και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, αλλά και να αποφευχθούν οι κατηγορίες για απαράδεκτη γραφειοκρατία, τυπολατρία και έλλειψη κοινής λογικής. Οι κανονισμοί, τα συστήματα και οι διαδικασίες δεν μπορεί να υποκαταστήσουν πάντοτε την ανθρώπινη κρίση.

Το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας με τη δολοφονία του οπαδού ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς άλλων του παρελθόντος (έχουμε αναφερθεί για αυτά τον Ιούλιο 2016 στο άρθρο μας: «Ηγεσία κρίσεων: Το χρονικό των φιάσκων της Αστυνομίας και πως οι αποτυχίες γίνονται μαθήματα») και ανέδειξε για άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης Ηγεσίας. Καίτοι υπήρξε εγκαίρως πληροφόρηση για την «κάθοδο» των οργανωμένων οπαδών (χούλιγκανς) ξένης ομάδας και τον κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινης ζωής, η Ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ το αντιμετώπισε ως ρουτίνα με χαλαρότητα, αδιανόητη ολιγωρία και έλλειψη ενσυναίσθησης.

Η οφειλόμενη ανάληψη ευθυνών της Ηγεσίας δεν έγινε. Αντιθέτως έγινε προκαταβολικά και πριν ολοκληρωθούν τόσο η διοικητική όσο και η ποινική έρευνα προσπάθεια μετακίνησης των ευθυνών στα χαμηλότερα κλιμάκια και ειδικότερα στους … τροχονόμους!!! Σε κάθε περίπτωση Ηγεσία, που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες, είναι και ακατάλληλη και επικίνδυνη.

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης

Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.

Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης

και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.

Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών 

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες