Νέα μήνυση στον Άρειο Πάγο κατά πρώην στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Νέα στοιχεία για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 102 ανθρώπων αλλά και την καταστροφή δεκάδων περιουσιών, κατέθεσαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συγγενείς δυο εκ των θυμάτων.
Οι μηνυτές στρέφονται κατά δυο πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. τους οποίους εγκαλούν για τα το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, καθώς και για έκθεση και παράβαση καθήκοντος. Ζητούν μάλιστα, να εξεταστούν από τον ανακριτή που χειρίζεται τη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά πέντε νέοι μάρτυρες, αξιωματικοί στην υπηρεσία νέων μέσων.
«Από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όπως δεν το έπραξαν!», αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο ενώ σε άλλο σημείο αυτής επισημαίνεται πως η υπηρεσία Εναερίων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε στις 9. Δηλαδή, όπως επισημαίνουν οι μηνυτές «την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο»!
Κατά τους μηνυτές «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».
Σε δήλωσή του ο ένας εκ των μηνυτών ο Έκτορας Διαμαντίδης ανέφερε ότι έχασε τη μητέρα του χωρίς να φταίει σε κάτι. «Ελπίζω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τρέχω να σωθώ καίγομαι, ήταν τα λόγια της στην τελευταία μας επικοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος Β. Καπερνάρος τόνισε: «Ακόμα βρίσκουμε στοιχεία, τρομακτικής σημαντικότητας τα οποία βάζουνε στο κάδρο και άλλο κατηγορούμενο. Όσο μπορούμε κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών είχε απορρίψει το αίτημα για την ανάθεση της δικογραφίας για το Μάτι σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Ως εκ τούτου η σχετική δικογραφία παραμένει σε ανακριτή του Πρωτοδικείου, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να καλέσει για απολογίες τους κατηγορούμενους και να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες