Νέο «όχι» του ΣτΕ στη Β. Θάνου – Απορρίφθηκε και η αίτηση αναστολής

Νέο «όχι» από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εισέπραξε η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου και τρία ακόμη πρώην μέλη της. Και αυτό καθώς, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με αποφάσεις του τις αιτήσεις της κ. Θάνου, της πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Άννας Νάκου καθώς και των δυο πρώην μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς, οι οποίοι είχαν προσφύγει ενώπιον του.
Με τις αιτήσεις τους οι τέσσερις προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα αξιώματα τα οποία κατείχαν μέχρι πρόσφατα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας. Ακόμη, ζητούσαν το «πάγωμα» της έκπτωσής τους χαρακτηρίζοντας τη σχετική νομοθεσία της νέας κυβέρνησης φωτογραφική με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.
Ωστόσο οι αιτήσεις των τεσσάρων προσφευγόντων για αναστολή απορρίφθηκαν σήμερα από το τμήμα Αναστολών του ΣτΕ του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη.
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των τεσσάρων πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν συζητηθεί στο ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή και τα υπομνήματα τόσο των προσφευγόντων όσο και του ελληνικού Δημοσίου, υποβλήθηκαν χθες το βράδυ.
«Δεν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος»
Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του (υπ΄ αριθμ. 230/2019, κ.λπ.) απέρριψε τους ισχυρισμούς που προέβαλλαν οι προσφεύγοντες, σύμφωνα με τους οποίους συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της αναστολής και ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση.
Ως προς τον τελευταίο αυτό ισχυρισμό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες. Μάλιστα, στις αποφάσεις σημειώνονται πως και άλλες εκκρεμότητες που επικαλέστηκαν οι προσφεύγοντες είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων.
Ακόμη, στις αποφάσεις αναφέρεται πως ήδη έχουν διοριστεί νέα μέλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.
Επιπλέον το ΣτΕ σημειώνει επίσης πως οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία.
Τέλος, το ΣτΕ αναφέρει πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).
Πάντως, η σημερινή εξέλιξη από το ΣτΕ έρχεται να προστεθεί στην απόρριψη τον περασμένο Αύγουστο της αίτησης της κ. Θάνου και άλλων πρώην μελών της Επιτροπής για έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση τους από την ανεξάρτητη αρχή. Την αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής είχε απορρίψει τότε, ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος.
Πλέον, αναμένεται στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν καταθέσει τα τέσσερα πρώην μέλη της Επιτροπής, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να κρίνει οριστικά την όλη υπόθεση.
Διαβάστε επίσης:
https://lawandorder.gr/Article/42961/proto-ochi-apo-to-ste-se-thanou-kai-nakou/

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες