Search
Close this search box.

Νίκος Κούρκουλος: Το αληθινό ναυάγιο όπου χάθηκε ο αδελφός του – Η ανατριχιαστική ομοιότητα με το σενάριο της ταινίας «Ορατότης μηδέν»

Τέσσερα παιδιά και όλα αγόρια είχε η οικογένεια του Νίκου Κούρκουλου, όμως η οικογένεια του έμελε να βιώσει δυο τραγικές απώλειες.
Το μοιραίο ναυάγιο
Το 1952, ο πρωτότοκος γιος, Σπύρος, ταξίδευε με ένα γκαζάδικο ως τρίτος πλοίαρχος στα ανοιχτά της Βενεζουέλας. Εκεί το πλοίο χτυπήθηκε από τυφώνα και κόπηκε στα δύο. Σύμφωνα με μαρτυρίες το πλήρωμα σώθηκε, καθώς ο καπετάνιος έβαλε σε μια βάρκα τους πλοιάρχους και τους δύο μηχανικούς.
Η βάρκα μετά από περιπλάνηση στη θάλασσα, ξεβράστηκε σε μια ακτή της Βενεζουέλας, όπου οι κάτοικοι βρήκαν μόνο το άψυχο σώμα του καπετάνιου. Οι υπόλοιποι που επέβαιναν στη βάρκα δεν βρέθηκαν ποτέ.
Μάλιστα, την ημέρα του ναυαγίου, ο Νίκος Κούρκουλος ξύπνησε ξαφνικά και είπε στη μητέρα του, Αυξεντία: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει». Η οικογένεια κατέρρευσε μόλις έμαθε τα νέα, ενώ η μητέρα του δεν αποδέχτηκε ποτέ τον θάνατο του παιδιού της και διατηρούσε μια άσβεστη ελπίδα στην ψυχή της, μιας και το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο Νίκος Κούρκουλος συγκλονίστηκε από τον χαμό του αδελφού του, με τον οποίο είχαν μικρή διαφορά ηλικίας και ήταν αρκετά δεμένοι. Ο ηθοποιός δεν μιλούσε ποτέ δημόσια για την οικογενειακή τραγωδία και προτιμούσε να αναφέρεται στο θέατρο και τον έρωτα.
Η μοναδική αναφορά στον αδελφό του έγινε σε συνέντευξη του στο Θανάση Λάλα το 1998, όπου είχε μιλήσει για τη σχέση μεταξύ του πρωτότοκου παιδιού με τα αδέλφια του. «Ήμουν το δεύτερο παιδί. Το νούμερο που, έτσι πιστεύω, ­είναι το πιο δυνατό τις περισσότερες φορές. Είναι η άμιλλα που αναπτύσσεται στο δευτερότοκο παιδί. Γεννιέται με το στίγμα, ότι ποτέ δεν θα γίνει πρώτο… ως παιδί ζει πάντα για να ξεπεράσει τον πρώτο αδελφό του. Εγώ τουλάχιστον, με αυτό βασανιζόμουν. Και εκεί ήταν ο αγώνας, εκεί έδινα τη μάχη. Ήμουν ένα παιδί που έβγαλε νυχτερινό γυμνάσιο, επειδή ήθελε να αποδείξει­ νομίζω ­ ότι “εγώ μπορώ να σπουδάζω και να φέρνω και λεφτά στο σπίτι”. Πήγα, δούλεψα, πήγα και στο νυχτερινό γυμνάσιο και όλα τα λεφτά πήγαιναν στο σπίτι. Βέβαια, όλα αυτά δεν είχαν να κάνουν με τον αδελφό μου… Ο πρώτος αδελφός μου, ο Σπύρος, ήταν ένα εξαίρετο παιδί, το καλύτερο παιδί ή αν θέλεις, πολύ καλύτερο παιδί από μένα… Μετά από κάποια χρόνια, ένιωσα τύψεις για τη συμπεριφορά μου απέναντί του, και κάποια στιγμή του είπα: “Ποτέ δεν θα συγχωρήσω στον εαυτό μου, που σου φέρθηκα έτσι σαν πιτσιρικάς”. Τον είχα πει κάποτε “χαραμοφάη”. Είναι πολύ σκληρά τα παιδιά. Μερικές φορές είναι κακά πολύ. Ο αδελφός μου σπούδαζε, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τότε. Αυτός πήγαινε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, άρα χαραμοφάης, ενώ εγώ ήμουν ο δουλευταράς, που πήγαινε και στο νυχτερινό. Τι ανόητος που ήμουν τότε, Θεέ μου, και πόσο άδικος».
Ακόμα και τότε, ο ηθοποιός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τραγικό χαμό του αδελφού του, ωστόσο η τραγική ιστορία της οικογένειας αποκαλύφθηκε πρόσφατα μετά από συνέντευξη στον Γιώργο Λιάνη, του μικρότερου και τελευταίου αδελφού του ηθοποιού, Στέφανου, χωρίς όμως το θέμα να πάρει διαστάσεις.
Ο θάνατος και του δεύτερου αδελφού
Στη συνέντευξη αυτή, ο Στέφανος Κούρκουλος αποκάλυψε τη δεύτερη πράξη της οικογενειακής τραγωδίας. Τότε που χάθηκε αναπάντεχα και ο τρίτος γιος της οικογένειας. Ο Στέφανος Κούρκουλος είχε τελειώσει το Πολυτεχνείο και μαζί με τον αδελφό του, έχτιζαν πολυκατοικίες. Όταν έχτιζαν τη δεύτερη πολυκατοικία, ένα δυστύχημα συγκλόνισε για δεύτερη φορά την οικογένεια Κούρκουλου. Ο τρίτος γιος βρισκόταν στην οικοδομή μαζί με τους εργάτες, όταν ξαφνικά έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε. Η οικογένεια υπέμεινε και αυτή την απώλεια, χωρίς το θέμα να πάρει δημοσιότητα, αν και ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ήδη γνωστός ηθοποιός.
Ο Νίκος Κούρκουλος δεν αναφερόταν ποτέ στον θάνατο των αδελφών του, αλλά δεν έμενε ανεπηρέαστος. Οι φήμες έλεγαν ότι η ένταση που έβγαλε ο γνωστός ηθοποιός στην ταινία «Ορατότης Μηδέν», οφείλεται στη μνήμη του αδελφού του, καθώς η ταινία αναφέρεται σε ένα θανατηφόρο, στημένο ναυάγιο. Ίσως γιατί για τον Κούρκουλο, η συναισθηματική φόρτιση του ήρωα δεν ήταν μόνο στο σενάριο, αλλά και στην ίδια του τη ζωή.
Η Ιστορία της Φράσης «Όχι Άλλο Κάρβουνο»
Τον Ιανουάριο του 1970 έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες ένα κοινωνικό δράμα που έμελλε να γράψει ιστορία για διάφορους λόγους. Η ταινία λεγόταν «Ορατότης Μηδέν».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «Ορατότης Μηδέν» είναι και το τραγούδι «Βρέχει Φωτιά στη Στράτα μου», του Στράτου Διονυσίου. Το διαχρονικό κομμάτι, που σήμερα θεωρείται από τα καλύτερα λαϊκά άσματα όλων των εποχών, γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας, συστήνοντας τον τραγουδιστή στο ευρύ κοινό.
Η πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας, όμως, είναι αυτή του δικαστηρίου, στην οποία ακούγεται και η ιστορική φράση που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.
H ταινία ακολουθεί τον αγώνα του κεντρικού χαρακτήρα για δικαίωση. Όντας ο μόνος επιζών ενός ναυαγίου, ο Άγγελος Κρεούζης (Ν. Κούρκουλος), καταφέρνει να πείσει το δικαστήριο ότι η βύθιση του πλοίου προήλθε από έκρηξη στο λεβητοστάσιο λόγω κακής συντήρησης και πίεσης προς το προσωπικό από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Στη σκηνή, λοιπόν, ο Κρεούζης περιγράφει τις τελευταίες στιγμές πριν την έκρηξη.
«Τι κάνετε μωρέ; Σταματήστε το κάρβουνο. Όχι άλλο κάρβουνο!», ούρλιαζε ο Κούρκουλος.
Μπορεί το προαναφερθέν φιλμ να έκανε γνωστή την ατάκα σε όλη τη χώρα, όμως, η πραγματική της προέλευση είναι άλλη.
Πρόκειται για προσταγή που χρησιμοποιούνταν στα ατμοκίνητα πλοία -όπως αυτό που βυθίστηκε στην ταινία- ώστε να σταματήσει η ρίψη κάρβουνου στον λέβητα και να αποφευχθεί υπερθέρμανσή του.
Παρότι δεν πρόκειται για έμπνευση του Φώσκολου, λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχε ειπωθεί στην ταινία του, η φράση πιθανότατα θα είχε ξεχαστεί για πάντα, εφόσον η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα ατμόπλοια -σχεδόν- αποτελούν παρελθόν.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» η Αθήνα με 4.000 αστυνομικούς – Όλα τα μέτρα
Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Ανέστησαν μέχρι και νεκρό για πλαστή ταυτότητα! (εικόνα)
Ουρές για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Έχουν ψηφίσει πάνω από 116.000 πολίτες (εικόνες)
Έπιασαν στην Κέρκυρα Αλβανό έμπορο ναρκωτικών – Όλο το ρεπορτάζ (εικόνα)
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες