Νόμιμο από το ΣτΕ το ΠΔ για τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΔ προβλέπει την σύσταση του νέου υπουργείου και την μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.
Συγκεκριμένα, το εν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει τη μεταφορά στο νεοσύστατο υπουργείο το σύνολο των αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, των ακόλουθων υπηρεσιών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα και το σύνολο των επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας (μέρη Α΄ έως Γ΄ του νόμου 4662/2020).
Ακόμη, με το ίδιο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μεταξύ άλλων μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η αρμοδιότητα της παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών ως προς την προσαρμογή στην κλιματική, οι οποίες μέχρι σήμερα άνηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Επιπρόσθετα, στο νέο υπουργείο μεταφέρεται από το υπουργείο Υποδομών η εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ενώ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας η αρμοδιότητα της επιτροπείας και της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, αρμοδιότητα η οποία θα ασκείται από την Μονάδα Θεσμικής Προστασίας (άρθρο 43 ΠΔ 106/2020).
Πάντως, το ΣτΕ επισημαίνει ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «χάριν μείζονος σαφήνειας» πρέπει να προσδιοριστούν ειδικότερα οι μεταφερόμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αρμοδιότητες της επιτροπείας και εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, με παραπομπή στις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες