Ο Χαρδαλιάς στην Κάρπαθο για τις εκδηλώσεις μνήμης του Σμηναγού Ηλιάκη

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου, εκπροσώπησε, σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου, την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι δήμοι Καρπάθου και Χανίων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ήρωα.

Ο χαιρετισμός του Νίκου Χαρδαλιά

Στο χαιρετισμό του, ο Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τον ήρωα «ατρόμητο μαχητή των αιθέρων, που θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του».

«Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής», συνέχισε, «ένας από τους Τούρκους πιλότους, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, επιχείρησε επικίνδυνο ελιγμό και συγκρούστηκε με το αεροσκάφος F-16 του ήρωα αεροπόρου μας, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, περνώντας όμως στο πάνθεον των ηρώων μας».

«Η θυσία του αυτή, συνιστά αναμφίβολα απόδειξη της αυταπάρνησης που χαρακτηρίζει όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σε έναν ιδιότυπο, ακήρυκτο “πόλεμο” με τους Τούρκους, ο οποίος μαίνεται για δεκαετίες στους αιθέρες» συμπλήρωσε.

 

«Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έμεινε συνεπής στους όρκους του. Κατέδειξε με την υπέρτατη προσφορά της ζωής του, τι σημαίνει να υπηρετείς την πατρίδα μέχρι της “τελευταίας ρανίδας του αίματός σου” και απέδειξε με τον πλέον ηρωικό τρόπο, ότι η Πολεμική μας Αεροπορία δύναται να φέρει σε πέρας το απαιτητικό επιχειρησιακό της έργο, με ακλόνητη πίστη και αυταπάρνηση» επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Υποκλινόμαστε», υπογράμμισε, «με σεβασμό, στην ηρωική μορφή του αδικοχαμένου πιλότου μας και συμπαραστεκόμεθα ειλικρινώς στην οικογένειά του, διαβεβαιώνοντάς τη ότι ο πόνος και τα δάκρυα για την απώλεια του αγαπημένου τους προσδιορίζει το δικό μας ηθικό καθήκον, να διατηρήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να προβάλλουμε το θάρρος του ως παράδειγμα προς μίμηση προς όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε: «Διάγουμε αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση».

«Κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους του αμυντικού σχεδιασμού μας» συνέχισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Αναβαθμίζουμε», ανέφερε, «συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα τις θωρακίζουμε με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενισχύοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και το αποτρεπτικό τους στίγμα».

«Θα συνεχίσουμε», είπε, «να εφαρμόζουμε μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή, συνθέτοντας μέσω των ισχυρών και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεών της, έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα, αποτρέποντας κάθε πρόκληση ή απειλή σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Σχετικά με την εκδήλωση

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του ήρωα Φίλιππος Ηλιάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην εκδήλωση, παρόντες ήταν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, o διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, αντιπροσωπείες στελεχών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι και ανώτεροι εν αποστρατεία αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης καθώς και των δήμων Καρπάθου και Χανίων.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, ο Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, μετέβη στη νήσο Κίναρο, όπου σε ένδειξη τιμής και μνήμης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ηρώων Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Παρόντες ήταν επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ο διοικητής της 80ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά Ρηνιώ (Ειρήνη Κατσοτούρχη) και ο γιος της Γεώργιος Κατσοτούρχης.

Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε συνάντηση με την κυρά Ρηνιώ, από την οποία ενημερώθηκε για την καθημερινότητά της στο νησί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες